Sărăcia în care trăim este cauzată atât de guvernările slabe pe care le-a avut statul Republica Moldova, cât și de "sindromul robului" de care poporul moldovenesc suferă de secole. Declarația aparține scriitorului Igor Volnițchi și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini" de la Radio Sputnik Moldova.
Potrivit jurnalistului, poporul nostru joacă rolul fratelui mai mic de secole, așa cum a așteptat mereu ca cineva să-i rezolve problemele, așteaptă în continuare ca Uniunea Europeană sau Federația Rusă să vină pentru a face ordine.
„Noi niciodată nu ne-am manifestat pe cont propriu ca un stat independent. Așa se face că această independență, când a venit în 1991, a găsit între Prut și Nistru o generația care avea în sânge, în codul genetic, o istorie, de sute de ani, trăită cu sindromul robului, în varianta mai moderată i se spune sindromul fratelui mai mic. Respectiv, așteptarea că cineva va veni și va rezolva problemele, va pune pe masa, este de sute de ani", spune Igor Volnițchi.
Mai mult, moldovenii s-au obișnuit să fie un popor consumator de bunăstare și nidecum furnizor de condiții mai bune de trai.
”Moldovenii sunt consumatori de bunăstare. Căutăm bunăstare unde vrei, numai nu în înteriorul nostru, în viața noastră. Unii merg în Italia, alții în Portugalia, Spania, se bucură de nivelul de viață de acolo, dar nu conștientizează că cineva a produs această bunăstare. Ei nu vor să se întoarcă acasă, deoarece spun că aici nu este bine. Ei nu conștientizează că sunt consumatori de bunăstare în stare pură", adaugă jurnalistul Igor Volnițchi.
Cert este că atât timp cât noi nu vom face ordine acasă, nimeni nu ne va rezolva problemele.
”Atât integrarea europeană, cât și întegrarea euroasiatică nu ne va aduce nimic, atât timp cât nu vom face ordine aici, acasă”, adaugă jurnalistul Igor Volnițchi.
Autor: Silvia Zavadovschi