Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ai muncit mulți ani peste hotare și nu întrunești condițiile pentru a beneficia de pensie?

Ai muncit mulți ani peste hotare, ai primit salariul în plic sau pur și simplu nu ai muncit. Vezi ce poți face pentru a beneficia de pensie din partea statului.
Sputnik
Ai muncit mulți ani peste hotare și nu întrunești condițiile pentru a beneficia de pensie?

Peste 85 de mii de beneficiari de pensii pentru limita de vârstă și 9.753 de beneficiari de pensii de dizabilitate vor primi pensii mai mari. Potrivit responsabililor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, majorarea se datorează implementării ultimei etape de valorizare, prevăzută de reforma sistemului de pensii. Cert este că persoanele care au ajuns la vârsta de pensionare, dar nu întrunesc condițiile pentru a beneficia de pensie din partea statului au posibilitatea să contribuie la Bugetul Asigurărilor Sociale retroactiv.

„Legea Bugetului Asigurărilor Sociale prevede că orice persoană poate să încheie un contract de asigurări sociale pentru a achita contribuțiile de asigurări sociale chiar și retroactiv. De exemplu, o persoană a activat în câmpul muncii, după care a plecat peste hotare unde a muncit mulți ani, dacă revine și este deja la vârsta de pensionare, dar nu are stagiul de cotizare complet, la 1 iulie 2018 stagiul de cotizare la bărbați era de 34 de ani, iar la femei de 32 de ani, pentru o pensie integrală, el poate contribui la buget retroactiv”, a declarat Olga Mihăieș, șef de direcție Casa Națională de Asigurări Sociale.

De menționat este că în urma valorizării, pensia pentru limită de vârstă se va majora cu 308 lei, iar pensia de dizabiltate cu 415 lei. Valorizarea reprezintă indexarea salariului realizat al persoanei începând cu 1 ianuarie 1999 şi luat în calcul la stabilirea inițială a pensiei, cu coeficientul de creştere a salariului mediu pe economie din anul realizării acestui salariu până în anul precedent anului de stabilire a pensiei.

Autor: Silvia Zavadovschi