CHIȘINĂU, 28 sept — Sputnik. După ce, în baza deciziei Curții Constituționale, a semnat în locul șefului statului, Igor Dodon, decretele privind numirea noilor membri ai Guvernului, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a făcut declarații.
„Îmi pun un semn de întrebare dacă mai avem nevoie de instituția președintelui. Poate nu e nevoie să mai cheltuim bani pe președinție, dacă Parlamentul și Guvernul își exercită cu brio atribuțiile?", a spus Candu.
Unii experți mai că au interpretat această declarație drept începutul unei proceduri de lichidare a instituției președintelui țării. Este posibil așa ceva? Solicitat de Sputnik Moldova, Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei, a oferit un răspuns la întrebarea respectivă.
„Acest lucru nu este corect. Candu este nu doar președinte al Parlamentului, ci și jurist. Toți trebuie să cunoască: fiecare stat trebuie să aibă un lider. Într-o republică acest lider este președintele. Altceva este care sunt atribuțiile acestuia. În sisteme politice diferite ele sunt diferite. Dacă în Moldova deputații nu au reușit o perioadă îndelungată să aleagă președintele, aceasta nu înseamnă nu este nevoie de președinte. Va fi anormal dacă această funcție va fi desființată", a spus expertul.
Juc este convins că nu este chiar atât de simplu să anulezi postul de președinte, iar declarații lui Candu sunt emotive.
„În acest scop trebuie schimbată Constituția, ceea ce este foarte complicat. Cred că acestea au fost spuse de dragul retoricii și sofisticii, în contextul confruntărilor electorale", a explicat politologul.