Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Medicii atenționează! Acestea sunt simptomele care arată existența problemelor de inimă

Simptome care ar trebui să-ți dea de bănuit.
Sputnik
Medicii atenționează! Acestea sunt simptomele care arată existența problemelor de inimă

Bolile sistemului cardiovascular sunt principala cauză a decesului moldovenilor. Datele Centrului Național de Management în Sănătate, acum componentă a Agenției Naționale de Sănătate Publică, arată că, numai anul trecut, în țara noastră erau înregistrați oficial 680.000 de moldoveni cu diverse boli ale aparatului circulator.

Potrivit medicilor, statisticile triste sunt legate de atitudinea iresponsabilă a cetățenilor față de propria sănătate.

„Eu am avut un pacient care a venit cu infarct miocardic. El mi-a zis așa, decât îmi spuneau la televizor că trebuie să beau doi litri de apă pe zi, mai bine îmi spuneau ce să fac în cazul în care am dureri de inimă", a declarat Marcel Abraș, cardiologul intervenționist, în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova.

Medicii atrag atenția că problemele cardiace pot fi înșelătoare. De multe ori, acestea nu dau simptome și se instalează brusc. Uneori însă inima ne avertizează că este ceva în neregulă. Astfel, cardiologul intervenționist Abraș Marcel a enumerat în cadrul emisiunii „Atitudini” care sunt simptomele ce ar trebui să ne determină să ne adresăm medicilor.

„Dacă omul are dureri de inimă la un anumit efort fizic dozat, trebuie să se adreseze la medicul cardiolog pentru a verifica dacă nu este vreo patologie. Dacă durerea este acută, se simte până în bărbie și provoacă transpirație și slăbiciuni mari. Mai mult, pacientul simte durerea și în mână, atunci pacientul dat trebuie să sune la urgență", a declarat Abraș Marcel, șeful secției cateterism cardiac din cadrul Institutului de Cardiologie.

Precizăm că, în ultimii 10 ani, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc printre cauzele mortalității în Moldova. Pentru a menţine inima sănătoasă, specialiştii recomandă 30 de minute de activitate pe zi. De asemenea, se recomandă renunţarea la fumat, dar şi expunerea la fumul de tutun. Importantă este şi alimentaţia sănătoasă, astfel medicii recomandă să fie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete.

Menționăm că pe 29 septembrie este marcată Ziua Mondială a Inimii.

Autor: Silvia Zavadovschi