Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ungaria ar putea renunța la UE?

Opinie: Investitorii ar putea ocoli Ungaria, dacă va fi aplicat articolul 7 al Tratatului de la Lisabona.
Sputnik

Uniunea Europeană a acuzat Ungaria de faptul că persecută presa incomodă și încalcă drepturile minorităților și refugiaților. Ca urmare, Parlamentul European a activat articolului 7 al Tratatului de la Lisabona. Despre consecințele acestei decizii au vorbit, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Victor Juc și jurnalista din România Georgiana Arsene. 

"Propunerea Parlamentului European este doar o etapă. Este nevoie de avizul Comisiei Europene, care poate fi obținut cu 4/5 din numărul comisarilor, ceea ce ar fi posibil. A treia etapă vizează unanimitatea în cadrul Consiliului European. Aici este cea mai mare problemă. Ungaria și Polonia nu au frică și se vor susține reciproc. Să nu uităm că Italia a adoptat, de asemenea, o poziție antiimigrație, ceea ce înseamnă că ar putea susține aceste două state. Ultima etapă vizează Consiliul Uniunii Europene, care poate lipsi Ungaria de dreptul votului în cadrul Uniunii Europene, dar este o cale lungă de parcurs. Mai degrabă decizia Parlamentului European reprezintă o preîntâmpinare. În consecință, va fi afectată imaginea Ungariei, la capitolul nerespectarea drepturilor omului", a explicat politologul Victor Juc.

Decizia Parlamentului European va avea impact negativ asupra mediului investițional din Ungaria, consideră jurnalista din România Georgiana Arsene.

"Este greu de spus dacă Uniunea Europeană ar putea determina Ungaria să renunțe la politicile antiimigraționiste. Situația creată ar putea avea impact asupra mediului investițional. Se poate considera că Ungaria nu mai este un stat unde pot fi făcute investiții și riscă să fie izolată", a precizat Georgiana Arsene.

Detalii despre subiect aflați din emisiunea "ATITUDINI".

Autor: Maria Dimineț