Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pianista Catherine de Caraman - moștenitoarea unei familii aristocrate franceze

Familia Catherinei de Caraman are origini aristocratice franceze și s-a destrămat după Primul Război Mondial. Rudele s-au regăsit abia în 2016, când micuța pianistă a obținut locul II la Concursul Internațional de Pian din Paris.
Sputnik

Acum doi ani, pianista Catherine de Caraman a devenit moștenitoarea unei contese din Franța. Este vorba despre Helene de Caraman, o fostă pianistă. Aceasta este străbunica Catherinei, despre existența căreia părinții ei nu știau. Ruptura familiei nobile franceze Caraman s-a produs după Primul Război Mondial. În timpul conflagrației, aceasta s-a mutat în Regatul României și s-a stabilit cu traiul în Basarabia. În perioada Uniunii Sovietice, o parte a familiei Caraman a revenit în Franța. Străbunelul Catherinei, Valentin Caraman și mama lui nu au putut însă pleca din Basarabia. Valentin Caraman a fost ofițer și a deținut posturi înalte În Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Din acest motiv, a ținut în secret originile aristocratice ale familiei sale.

"În mai 2016, am obținut locul II la Concursul Internațional de Pian din Paris. Evenimentul a fost prezentat de o televiziune, iar contesa a vizionat reportajul. A rămas uimită că avem același nume și că semănăm fizic. Ea a angajat detectivi ca să verifice rădăcinile familiei mele. Așa a descoperit că străbunelul meu Valentin Caraman este fratele ei. Pentru că nu are copii, străbunica mi-a lăsat moștenire titlul nobil de contesă. În același timp, toată familia mea a primit cetățenia franceză", a povestit Catherine de Caraman.

Catherine nu este singura din familie pasionată de muzica de pian. Bunica, mama tatălui ei, a fost profesoară de pian. Ghenadie Caraman, la rândul său, a făcut școala muzicală.

"Catherine a descoperit de mică pianul. La noi în casă se cânta mereu. Am remarcat că manifestă pasiune față de muzica de pian. De aceea am decis să-i creăm condiții pentru ca să-și dezvolte talentul", a menționat Ghenadie Caraman.

Catherine de Caraman a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. La cinci ani evolua deja pe scena din Paris, alături de cei mai talentați copii din lume. În decurs de trei ani, pianista a devenit învingătoarea mai multor concursuri internaționale de pian din România, Cipru, Rusia, Franța și Italia.

"Muncesc mult. Studiez pianul, cel puțin, patru ore pe zi. Dar găsesc timp și pentru lecții. Sunt eminentă la școală. De asemenea, mai joc fotbal și fac hipism. Îmi plac foarte mult caii. Sportul mă ajută să mă relaxez și să am energie", a mărturist Catherine de Caraman.

Mai multe detalii despre viața și performanțele Catherinei de Caraman aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț