Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cele mai prost plătite meserii în Germania. Posturile în care e nevoie de moldoveni

Un nou studiu realizat de portalul german salary.de enumeră cele mai prost plătite slujbe în Germania, menţionând şi care sunt cele mai bănoase meserii în această ţară. Iată care sunt locurile de muncă unde moldovenii cu cetățenie română au cele mai mari șanse de angajare.
Sputnik

BUCUREŞTI, 19 sept — Sputnik, Doina Crainic. Potrivit portalului salary.de, cea mai sigură cale către un venit mare este educația academică. Studiul realizat de portalul german arată că medicii, administratorii de conturi și managerii de fonduri se află în topul lucrătorilor cu cele mai mari salarii în Germania.

Moldovenii care muncesc în Germania: Important legat de salarii, impozitare, fişa de plată

În top se află medicul primar, care câştigă în medie 121.207 de euro brut pe an. De asemenea, se câştigă bine şi în domeniul cercetării şi dezvoltării, angajații din acest sector câștigând aproape 71.000 de euro pe an, plasându-se pe locul cinci în clasament. În studiu au fost comparate doar posturile fără responsabilitate de conducere.

Prin urmare, ocupațiile cu un venit ridicat de salarizare sunt mai ales în domeniul științelor medicale, economic şi în cel al ştiinţelor naturale.

Pe de altă parte, studiul oferă și un top 10 al celor mai prost plătite locuri de muncă în Germania:

Locul 10: bucătarii. În medie, salariul bucătarilor este de 25.000 de euro brut pe an, ceea ce nu este prea mult pentru un loc de muncă atât de stresant.

Locul 9: personalul din serviciile industriale. Aceştia sunt specializaţi în curăţarea a diverse utilaje. Halele, birourile sau magazinele de vopsea sunt curăţate de echipe specializate în această muncă. Salariul acestora este în medie de 24.500 de euro. Cei mai buni pot câştiga 31.000 de euro.

Locul 8: agenţii din call center-uri. Aceştia urmăresc să vândă contracte, să ceară opinii sau să consilieze clienți nemulțumiți. Nu este o slujbă uşoară, dar nici bine plătită. În medie, salariul este de 24.000 de euro brut pe an.

Germania, fără echivoc, despre țara care este poarta de intrare a migrației ilegale

Locul 7: recepționerii. Cine „vrea să lucreze cu oamenii" se află la locul de muncă potrivit. Însă nu şi dacă vrea să se îmbogățească. Recepționerii câștigă în medie 24.000 de euro brut pe an.

Locul 6: personalul general în domeniul îngrijirii: Asistenții medicali competenți sunt foarte căutaţi în Germania, iar în viitor va crește și mai mult cererea pentru aceştia. Însă faptul că mulți germani se feresc de această meserie are legătură nu numai cu eforturile pe care le presupune această muncă, dar şi cu salariul mic. În medie, salariul brut este de 24.000 de euro pe an. 

Locul 5: casierii. Aceştia câştigă în medie 23.800 de euro brut pe an. Însă cei mai buni pot câştiga aproape 30.000 de euro. 

Locul 4: servitoarele și angajaţii pentru servicii de curățenie în hoteluri. Salariul este de aproximativ 23.500 de euro brut pe an. 

Locul 3: chelnerii. Aceştia câştigă în medie 22.500 de euro brut pe an.

Locul 2, coafezele şi cosmeticienii. Pentru aceşti lucrători, salariul mediu este de 21.000 de euro brut pe an. 

Reguli noi în 2019: Ce-i așteaptă pe moldovenii care muncesc în Rusia

Locul 1: ajutorii de bucătar. Nimeni nu s-a îmbogățit niciodată având această meserie, scrie portalul german. În medie, aceştia câştigă în jur de 19.000 de euro brut pe an. 

Deşi în Germania aceste salarii sunt foarte mici, românii, inclusiv moldovenii cu cetățenie română, aleg deseori să meargă în această ţară pentru a face astfel de munci, mulţumindu-se cu veniturile puţine pe care reuşesc să le strângă din greu. 

Pe de altă parte, este necesar ca, înainte de a face acest pas, oamenii trebuie să se informeze temeinic cu privire la drepturile lor ca muncitori în această ţară, drepturi despre care pot citi aici. Situaţia umilitoare în care ajung mulţi români, după cum arată şi acest cutremurător caz recent, trebuie să dea de gândit conaţionalilor noştri înainte de a decide să plece la muncă în Germania sau în alte ţări din UE. Românii au un proverb: „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara ta!".