Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cutremur puternic de mare adâncime în România

Cutremur de mare adâncime s-a produs în dimineaţa zilei de 19 septembrie în Zona seismică Vrancea, după ce ieri, a fost precedat de unul de 3,6 grade.
Sputnik

BUCUREŞTI, 19 sept — Sputnik. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) din România  a înregistrat un nou cutremur în judeţul Vrancea, în dimineaţa zilei de 19 septembrie, ora 05:43:48.

Acesta a avut magnitudinea de 3.8 grade pe scara Richter şi s-a produs la adâncimea de 150 km, conform primelor informaţii furnizate de infp.ro.

Cutremurul a fost fixat în apropierea oraşelor Odobești (45km), Onești (46km), Panciu (48km), Slănic-Moldova (48km), Tîrgu Ocna (49km).

Aceasta după ce ieri Institutul anunţa despre un alt cutremur, cu intensitate ceva mai mică, de 3,6 grade, la adâncime de 63 km.

Anterior, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a făcut o declaraţie cu referire la un seism major care va afecta nu doar România, ci chiar întreaga Europă.

Mărmureanu a estimat că viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsă între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade.

„Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune", a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Cutremurul din 1802 cu care a asemănat Mărmureanu viitorul cutremur a avut magnitudinea de 8 grade, dar, din fericire, nu au fost victime. Dar în actualul context nu se poate spune că va fi la fel. Şi aceasta pentru că în România sunt construite blocuri, de o calitate foarte proastă.

Mărmureanu a precizat că adâncimea la care se va produce va fi de 150-170 de kilometri, iar o dată aproximativă de producere va fi după anii 2040-2041. El spune că sunt calcule făcute de peste trei secole şi care, explică acesta, nu au greşit.

În ceea ce priveşte cutremurul din 1802, acesta s-a simţit la Moscova şi Cairo, iar la Moscova a deplasat bănci de piatră pe orizontală.

Cutremur în Vrancea
Cum să ne comportă în caz de cutremur?