Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vin zile grele pentru șoferi: Ce vor păți dacă nu vor ține cont de avertizarea Poliției

Nu este de glumă: șoferii nu vor mai scăpa doar cu amenzi, ci se vor pomeni cu dreptul de a conduce anulat.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 sept — Sputnik. Inspectoratul Național de Patrulare vine cu un avertisment pentru conducătorii auto: șoferii prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne definitiv fără permis de conducere.

Poliția informează că, pe data de 14 septembrie curent, a fost publicată în Monitorul Oficial legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate, urmând ca aceasta să intre în vigoare peste trei luni.

Este oficial: Mai mulți șoferi vor rămâne fără permis de conducere

Astfel, din 14 decembrie 2018, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis de conducere, fiindu-le suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță și fără drept de conducere. (La moment, șoferului depistat în stare de ebrietate i se ridică permisul de conducere, dar i se eliberează un permis provizoriu, acesta este în drept să conducă pe durata examinării cauzei în instanță.)

Totodată, mașina celui documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, aproximativ 600 de lei pe zi.

"Anterior, tarifele nu erau aprobate, deseori polițistul fiind nevoit să urce (exclusiv cu acordul proprietarului, posesorului) la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare", precizează INP.

De asemenea, este introdusă o pedeapsă nouă în legea penală de „anulare a permisului de conducere".

Cum poți să obții permisul de conducere internațional – Este atât de simplu

Potrivit noii reglementări, șoferii vor putea obține un nou permis de conducere abia peste patru ani de la pronunțarea sentinței definitive, după ce vor susține repetat examenul auto (proba teoretică și practică). Totodată, aceștia vor trebui să prezinte mai întâi certificatul privind instruirea anti-alcool. Programul probațional obligatoriu anti-alcool, realizat de Inspectoratul Național de Probațiune, va fi de 20 de ore și va costa 4000 de lei.

Inspectorii de patrulare menționează că, pe parcursul a 8 luni ale anului curent, în total pe teritoriul Republicii Moldova au avut loc 1740 de accidente rutiere, soldate cu 186 persoane decedate și 2111 traumatizate. Dintre acestea, din cauza stării de ebrietate la volan s-au produs 95 accidente rutiere în urma cărora 15 persoane au decedat și alte 122 au fost traumatizate. Totodată, 3459 de conducători auto au fost documentați băuți la volan.