Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Accident tragic pe un aerodrom de lângă Chișinău: Un bărbat a murit

Un inginer a decedat pe aerodromul din Horești, unde se află compania aeriană privată „Diplomat Air”, specializată în prestarea lucrărilor agrochimice, transportarea încărcăturilor, precum și instruirea piloților.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 sept — Sputnik. În urma impactului a două aparate de zbor de pe aerodromul din Horești a decedat un bărbat. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de către compania „Diplomat Air". Victima avea 60 de ani și era angajat al acestei companii.

„Da, este un accident de muncă. Acesta este angajatul nostru", a confirmat pentru Sputnik managerul operațional al aerodromului.

Potrivit unei versiuni, care este preliminară și nu definitivă, bărbatul a urcat în avion pentru a verifica starea tehnică, însă, la un moment dat, din cauza unei deficiențe la motor, avionul s-a pornit brusc din loc și a atins aripa unui alt aparat de zbor.

În urma impactului bărbatul a decedat pe loc.

La fața locului au sosit oamenii legii care vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a stabili circumstanțele accidentului.

„În prezent au loc investigațiile. Așteptăm rezultatele anchetei. În momentul de față noi calificăm cazul drept accident de muncă", au explicat cei de la compania „Diplomat Air".

În accident a fost implicată o aeronavă de mici dimensiuni „Becas" X-32-912.

Unde anume s-a produs tragicul incident?

Aerodromul Horești este dislocat la sud de Chișinău, la o distanță de 14 km, în apropierea satului Horești, raionul Ialoveni. Este certificat de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din Moldova, având dreptul inclusiv să efectueze zboruri cu aeronave de dimensiuni mici și cu elicoptere.

Sindicatele, nemulțumite că accidentele de muncă nu sunt cercetate

La Horești își are sediul compania moldovenească „Diplomat Air", care efectuează lucrări agrochimice, operațiuni de transportare și pregătește piloți.

Parcul companiei aviatice conține șase aparate de zbor, inclusiv trei avioane „Becas" (pentru lucrări chimice) și trei avioane „Cessna" (pentru instruirea piloților). În primele șase luni ale anului 2018 angajații, Inspectoratului de Stat al Muncii au efectuat 297 controale în mai multe organizații din țară în legătură cu respectarea legislației și a altor acte normative ce țin de domeniul muncii, securitatea muncii și ocrotirea sănătății.

Cine va purta răspundere pentru accidentul de muncă?

Sindicatele bat alarma: numărul deceselor și traumatismelor la locul de muncă este în creștere. În primele șase luni ale anului 2018, la Inspectoratul de Stat al Muncii au sosit 194 de rapoarte cu privire la accidente le muncă; în 27 de cazuri și-au pierdut viața 31 de persoane.

Conform legii, conducătorul întreprinderii este obligat să anunțe imediat Inspectoratul de Stat al Muncii și Casa Națională de Asigurări Sociale despre cazul tragic la locul de muncă. Dacă în urma accidentului de muncă lucrătorul s-a ales cu traumatisme grave sau a decedat, conducătorul este obligat să comunice acest lucru inclusiv comisariatului de poliție al raionului în care s-a produs cazul tragic.

Cazurile care au provocat pierderea temporară a capacității de muncă sunt investigate de către comisia angajatorului. Cazurile grave și cele soldate cu deces sunt investigate de Inspectoratul de Stat al Muncii. Cheltuielile legate de investigarea accidentelor de muncă, efectuarea expertizelor, perfectarea și expedierea dosarelor sunt achitate de către angajator.