Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova copiii nevaccinați nu sunt lăsați să intre în școală

Circa 4 mii de copii din întreaga țară sunt înlăturați temporar de la ore pentru că nu sunt vaccinați împotriva rujeolei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 sept — Sputnik, Olga Pascaru. Actualmente, în instituțiile de învățământ se desfășoară acțiuni de profilaxie legate de izbucnirea focarelor de rujeolă.

Elevii care nu sunt vaccinați împotriva acestei maladii (în număr de 3631) nu sunt admiși temporar la ore. În total, în Moldova, au fost diagnosticate cu rujeolă 97 de persoane, a comunicat pentru Sputnik Moldova Valentin Crudu, șeful Direcției Învățământ Preuniversitar a ministerului de resort.

„Există un ordin comun cu Ministerul Sănătății, conform căruia suntem obligați să nu admitem accesul în școală al copiilor nevaccinați. Cei care consideră că această problemă nu merită o atitudine atât de responsabilă din partea noastră nu au dreptate. Există liste în care sunt indicate numele copiilor nevaccinați. De aceea instituțiile noastre de învățământ sunt obligate ca, împreună cu structurile de resort, să soluționeze această problemă", a menționat Crudu.

Alarmat: Câte cazuri noi de îmbolnăvire cu rujeolă au fost confirmate

Conform datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în total 5421 de elevi din instituțiile de învățământ din țară necesită să fie vaccinați.

Valentin Crudu afirmă că, de la începutul anului școlar, au fost deja vaccinați 1844 de copii. Aceștia încă nu sunt admiși la școală, deoarece ei trebuie să se afle sub supravegherea medicilor timp de 15 zile după vaccinare. Alte 1790 de persoane, în mare parte reprezentanți ai unor culte religioase, au refuzat să fie vaccinate.

De aceea în momentul de față sunt opriți temporar de la ore 3631 de elevi.

„Din 335 de mii de școlari și 150 de mii de copii de la grădinițe, numărul celor cărora trebuie să le acordăm atenție reprezintă mai puțin de 1%", a spus Crudu.

Acesta a dat asigurări că situația privind vaccinarea în instituțiile preșcolare și cele de învățământ preuniversitar se află sub control.

Atenție! Rujeola este extrem de periculoasă, mai ales în cazul femeilor însărcinate

„Vom încerca să contactăm fiecare familie pentru a-i explica pe cât de important este să fii vaccinat atunci când te afli într-un colectiv de 30 — 35 de copii. În afară de aceasta, copiii vaccinați pot fi indignați de faptul că unii colegi de ai lor nu sunt vaccinați. De asemenea, este vorba de pedagogii și educatorii noștri. La vârsta lor boala decurge mai mult mai anevoios. Există copii cărora, din anumite motive, li se interzice vaccinarea. Aceste cazuri vor fi soluționate individual de către medici", a concluzionat Crudu.

Virusul rujeolei a fost deja depistat în raioanele Ceadâr Lunga (147), Vulcănești (34), Ungheni (20), Taraclia (12), Cahul (10), Cantemir (8), Ocnița (7), Nisporeni (4), Hâncești și Chișinău (câte 1). Pe întreg teritoriul țării se menține codul galben de pericol de răspândire acestei maladii.

În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola

Anterior, Ministerul Sănătății anunțase că în august situația epidemiologică s-a înrăutățit din cauza îmbolnăvirii de rujeolă a copiilor care s-au odihnit în perioada 21 — 28 iulie în tabăra pentru copii și adulți din satul Morenii Noi din raionul Ungheni. Purtătorul probabil al infecției ar fi fost un copil în vârstă de 13 ani care fusese în Ucraina, manifestând deja acolo simptome de rujeolă. Cu toate acestea, copilul a fost admis fără piedici în contingentul celora care se odihneau în tabăra din Moldova.

Situația epidemiologică legată de rujeolă continuă să rămână nefavorabilă în Ucraina și România, unde nivelul de vaccinare este sub cel admisibil, fapt ce agravează situația în Republica Moldova.