Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum poți afla dacă ai sau nu aplicată interdicția de părăsire a teritoriului țării

Dreptul la libera circulație este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, consacrat prin Constituția Republicii Moldova, iar garantarea acestuia reprezintă o obligație a statului. Însă acest drept nu este unul absolut și poate fi limitat în anumite situații.
Sputnik

Foarte des este pus în discuție următorul subiect — putem oare circula liber în sensul părăsirii teritoriului Republicii Moldova dacă avem credite, împrumuturi neachitate, datorii la operatorul de telefonie mobilă, amenzi pentru încălcările normelor rutiere neachitate, dacă avem restanțe la plata serviciilor comunale sau restanță la plata pensiei de întreținere. Răspuns la aceste întrebări a oferit avocatul Cristina Oglinda în cadrul unui interviu acordat studioului de radio Sputnik Moldova.

"O interdicție de a părăsi țara nu poate fi aplicată în mod automat deoarece reprezintă o măsură foarte restrictivă pentru cetățean, care trebuie aplicată doar în situația în care oricare altă măsură nu poate asigura achitarea unei datorii. Dar între paranteze vreau să comunic că această interdicție se va aplica doar în cazul în care anterior s-a desfășurat un proces de judecată, ca rezultat fiind dispusă o hotărâre judecătorească de încasare a datoriei, iar persoana nu s-a conformat obligației de achitare stabilită prin hotărârea judecătorească și cauza a fost transmisă pentru executare silită către un executor judecătoresc", a precizat Cristina Oglindă.

În conformitate cu legislația în vigoare, furnizarea informației despre existența sau inexistența interdicției de a părăsi țara aplicată față de persoane și mijloace de transport, se efectuează în baza unei cereri personale formulate într-o formă liberă adresate Departamentului Poliției de Frontieră, în care obligatoriu vor fi indicate datele de identitate ale persoanei sau a mijlocului de transport. Informația solicitată va fi furnizată în termen de cel mult 15 zile și v-a fi preluată personal de la sediul Departamentului Poliției de Frontieră.<br />"Interdicția de a părăsi țara va fi ridicată dacă persoana în privința cărei a fost aplicată va achita datoria formată care a fost dispusă prin hotărârea instanței de judecată și deja va stinge și cheltuielile acumulate în procedura de executare, taxele și onorariul executorului judecătoresc. Respectiv interdicția de a părăsi țara se va revoca de către instanța de judecată la cererea executorului judecătoresc sau la cererea persoanei în privința cărei a fost aplicată", a explicat avocatul. <br />Autor: Valeria Fortuna<br /><span id="__caret">_</span>În conformitate cu legislația în vigoare, furnizarea informației despre existența sau inexistența interdicției de a părăsi țara aplicată față de persoane și mijloace de transport, se efectuează în baza unei cereri personale formulate într-o formă liberă adresate Departamentului Poliției de Frontieră, în care obligatoriu vor fi indicate datele de identitate ale persoanei sau a mijlocului de transport. Informația solicitată va fi furnizată în termen de cel mult 15 zile și v-a fi preluată personal de la sediul Departamentului Poliției de Frontieră.<br />"Interdicția de a părăsi țara va fi ridicată dacă persoana în privința cărei a fost aplicată va achita datoria formată care a fost dispusă prin hotărârea instanței de judecată și deja va stinge și cheltuielile acumulate în procedura de executare, taxele și onorariul executorului judecătoresc. Respectiv interdicția de a părăsi țara se va revoca de către instanța de judecată la cererea executorului judecătoresc sau la cererea persoanei în privința cărei a fost aplicată", a explicat avocatul. <br />Autor: Valeria Fortuna<br /><span id="__caret">_</span>

În conformitate cu legislația în vigoare, furnizarea informației despre existența sau inexistența interdicției de a părăsi țara aplicată față de persoane și mijloace de transport, se efectuează în baza unei cereri personale formulate într-o formă liberă adresate Departamentului Poliției de Frontieră, în care obligatoriu vor fi indicate datele de identitate ale persoanei sau a mijlocului de transport. Informația solicitată va fi furnizată în termen de cel mult 15 zile și v-a fi preluată personal de la sediul Departamentului Poliției de Frontieră.

"Interdicția de a părăsi țara va fi ridicată dacă persoana în privința cărei a fost aplicată va achita datoria formată care a fost dispusă prin hotărârea instanței de judecată și deja va stinge și cheltuielile acumulate în procedura de executare, taxele și onorariul executorului judecătoresc. Respectiv interdicția de a părăsi țara se va revoca de către instanța de judecată la cererea executorului judecătoresc sau la cererea persoanei în privința cărei a fost aplicată", a explicat avocatul.

Autor: Valeria Fortuna