Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Salvează-ți viața, sună la linia verde și nu acționa pripit

Sinuciderea este principala cauză a decesului la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani în multe țări europene
Sputnik
Salvează-ți viața, sună la linia verde și nu acționa pripit

În Republica Moldova, în anul 2017, au fost înregistrate 506 cazuri de suicid, față de 546 în 2016.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, anual, peste 800.000 de persoane își sfârșesc viața prin sinucidere și de 25 de ori mai mulți încearcă să-și pună capăt zilelor. Toate acestea au diferite motive sau drame care au pus la îndoială valoarea vieții, spune Liuba Ceban, fondatoarea liniei verzi de prevenire a suicidului.

Potrivi ei, de cele mai dese ori, apropiații ignoră ori sunt mai puțin preocupați de starea unei persoane dragi sau a unei cunoștințe și nu conștientizează că din cauza unei depresii, a unui moment mai dificil din viață aceștia pot recurge la fapte necugetate. De aceea, spune Liuba Ceban, implicarea apropiaților e vitală de cele mai dese ori.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Liuba Ceban a vorbit și despre greșelile pe care le fac jurnaliștii în căutare de titluri senzaționale.

Totodată, fondatoarea liniei verzi de prevenire a suicidului a menționat că ea personal, dar și voluntarii care muncesc alături de ea stau mereu la dispoziția oamenilor aflați în dificultate și le acordă suport emoțional continuu, precizând totodată că persoanele care apelează la linia verde ori cer consiliere online pot fi siguri că informația rămâne confidențială.

Autor: Tatiana Cebotari