Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Profesorul tău dedică 45 de minute din lecție pentru a verifica tema pentru acasă?

Repezentant al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării: Profesorul nu trebuie să piardă 45 de minute din lecție pentru a verifica tema pentru acasă!
Sputnik
Profesorul tău dedică 45 de minute din lecție pentru a verifica tema pentru acasă?

Noul Regulament cu privire la managementul ”temei pentru acasă”, care a intrat în vigoare începând cu 1 septembrie, interzice profesorilor să dedice cea mai mare parte a timpului din lecție pentru verificarea temei pentru acasă. Reprezentanții Ministerului Educației spun că dascălii trebuie să se axeze pe felul în care predau tema nouă, astfel încât informația să fie absorbită cu ușurință de către elevi. Respectiv, tema pentru acasă trebuie să servească mai mult drept o posibilitate de consolidare a cunoștințelor obținute la școală.  

”Profesorul nu trebuie să piardă 45 de minute din lecție pentru a asculta tema pentru acasă. Asta nu se cheamă lecție! Profesorul trebuie să se axeze pe felul cum predă tema nouă. Tema pentru acasă nu are scopul în sine de a-l evalua pe elev, de a da note și de a arăta că noi avem note la lecție. Rolul temei pentru acasă este să-l ajutăm pe copil să învețe”, a declarat Natalia Grîu, consultant principal al Direcției Învățământ General, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în cadrul emisiunii ”La Ordinea Zilei”, de la Radio Sputnik Moldova.

Mai mult, profesorii trebuie să conștientizeze că felul în care a fost îndeplinită tema pentru acasă nu reflectează și cunoștințele elevului, spune reprezentantul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

”Nu este corect să notăm copilul cu notă insuficientă pentru faptul că nu a făcut toată tema pentru acasă. Noi nu cunoaștem ce stă în spatele situației create. Poate copilul a avut o problemă, poate nici nu a mâncat cu o zi înainte. Profesorul trebuie să înțeleagă că elevul își demonstrează competența la evaluarea sumativă", a subliniat Natalia Grîu.

Noul Regulament cu privire la managementul temei pentru acasă stabilește clar și criteriile de acordare a notei doi.

”Din practica mea pedagogică știu că dacă îi pui copilului nota doi, asta nu este o motivație pentru el. Dându-i nota doi, îl arunci în zona neputinței și el se retrage. Noi avem astfel de situații. Deschizi registrul și când colo vezi mai multe note de doi date aceluiași elev. Profesorii spun că își pedepsesc astfel elevii care nu fac tema pentru acasă. Nu este corectă abordarea!", conchide Natalia Grîu.

Amintim că începând cu 1 septembrie a intrat în vigoare noul Regulament privind managementul temelor pentru acasă. Ce prevede mai exact acest document, care este poziția profesorilor, dar și cum vor fi pedepsiți dascălii care nu se vor conforma, aflați AICI.

Autor: Silvia Zavadovschi