Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Violența în familie: Ce trebuie să cunoască femeile abuzate fizic - detalii

Familiile în care soții fac abuz de alcool sunt supuse riscului sporit de violență. Mai mult, aceștia își justifică agresivitatea față de femeie și copii prin faptul că se aflau sub influența alcoolului.
Sputnik
Spune "NU" violenței în familie

Avocatul Centrului Internațional "La Stada", Ana Nani, spune că unele femei acceptă violența în familie, deoarece sunt complet dependente financiar de soți, iar fără aceștia au frica că nu vor reuși să facă față problemelor sociale. Totodată, unele dintre ele se simt neprotejate și singure, pentru că nu au susținerea corespunzătoare din partea rudelor sau comunității.

”Există dependența financiară față de abuzator, frica sau poate chiar speranța că lucrurile se vor schimba. Totuși, în ultima perioadă, numărul de plângeri la poliție este în creștere, deoarece într-un final, femeia este aceea care rupe tăcerea și vede că acest fenomen se întâmplă o perioadă îndelungată în familie. Cel mai bun lucru pe care îl poate face o mamă este să se protejeze pe sine și pe copil de soțul agresiv, înainte ca să fie prea târziu", a precizat Ana Nani.

Potrivit avocatei, în mare parte femeile apelează la Centrului Internațional "La Stada" la Telefonul de Încredere pentru Femei: 0-8008-8008, care este non-stop, gratuit și anonim. Astfel, femeile raportează cazurile, se stabilește o întâlnire, se acordă consiliere psihologică, se discută și în cazul în care se dorește de a merge mai departe, se raportează cazul la organele competente. În continuare persoana este însoțită la poliție pentru a depune plângere și este consiliată cum să facă acest lucru.

Unele femei au teamă că dacă vor depune plângere la poliție atunci situația se va înrăutăți, iar bărbatul va deveni mai agresiv decât a fost.

”Femeile trebuie să cunoască faptul că legislația are pârghia de a emite un ordin de restricție pentru ca agresorul să fie evacuat din locuință. Totodată, există procedura de emitere a ordonanței de protecție, pentru ca agresorului să i se interzică apropierea de victimă. Organele de drept participă la maxim de posibil de a pune în executare măsurile de protecție pentru persoanele care au fost supuse violenței în familie. Adesea suntem martori la situația în care poliția discută cu agresorul, dar îl lasă în continuare să stea în locuință, afirmând că nu i se poate face nimic. În aceste cazuri nu se emite nici un ordin de restricție. Legislația nu întotdeauna este respectată și aplicată, dar aceasta nu înseamnă că ea nu prevede aceste măsuri de protecție”, a punctat Ana Nani.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș