Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii, furați în propria țară de către un grup criminal internațional

Mai mulți cetățeni moldoveni au fost încurajați să investească în afaceri financiare, ca în final să constate că au devenit victimele unui grup criminal internațional.
Sputnik

CHIŞINĂU, 7 sept — Sputnik. Procuratura Anticorupție a anunțat că a expediat în instanța de judecată o cauză penală pornită în baza plângerilor făcut de un șir de cetățeni moldoveni împotriva a patru cetățeni străini, care sunt învinuiți de săvârșirea infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari de către un grup criminal organizat.

În cadrul urmăririi penale, procurorii au stabilit că un cetățean al Federației Ruse, stabilit cu traiul în Cehia, în calitate de organizator, în perioada iunie 2016 — noiembrie 2017, în complicitate cu alți cetățeni ai Cehiei, Ciprului, Federației Ruse, de comun acord și înțelegere prealabilă cu ceilalți coautori, formând un grup criminal organizat internațional, acționând în scop de profit, având intenția dobândirii ilegale a bunurilor altor persoane pe teritoriul Republicii Moldova, au organizat o schemă de înșelăciune.

Incredibil: Poliția l-a prins pe ”cel mai periculos” criminal din Trușeni

Membrii grupului acționau în calitate de pretinși brokeri ai unor companii ce desfășoară activitate bursieră pe platforme on-line, făcând uz de înșelăciune și abuz de încredere, fiind asistați de personalul angajat pe teritoriul țării noastre și instruit în acest sens, cu folosirea procedeelor de influențare psihologică, sub pretextul participării pe o piață de capital adevărată, asigurându-i de câștiguri rapide și garantate, i-au determinat pe mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova să investească bani în diferite operațiuni financiare. De facto, activitatea bursieră era simulată și gestionată fraudulos pe platformele on-line, camuflată ca activitate de tranzacționare a valutei pe piața "Forex".

În consecința acestor "tranzacții", persoanele pierdeau toţi banii investiți, iar prejudiciul adus acestora de către inculpați se ridică la o sumă totală de peste 12 milioane lei, ceea ce constituie proporţii deosebit de mari.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, inculpații se află în arest preventiv, aceștia nu își recunosc vina, iar dacă vor fi găsiți vinovați riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 15 ani.

În continuare, procurorii anticorupție întreprind toate măsurile necesare în vederea identificării tuturor complicilor, cetățeni ai Uniunii Europene, implicați în schemă.