Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avertismentul medicilor: Moldovenii consumă zahăr în exces

Zahărul se găsește, în mod natural, în aproape toate alimentele pe care le consumăm zilnic: de la pâine și cereale, până la ceapă și usturoi. În aceste condiții, pentru a urma tendința globală de ”harm reduction”, adică reducerea riscurilor pentru sănătate, medicii ne recomandă să alegem cu atenție produsele.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 aug  — Sputnik. Pentru a urma tendința globală de ˝harm reduction˝, adică reducerea riscurilor pentru sănătate, medicii ne recomandă să alegem cu atenție produsele, să optăm pentru hrana pregătită în condiții de casă, chiar și când este vorba despre dulciuri, anunță BeBetter.

În ultimii ani, zahărul a devenit principala sperietoare pentru cei care își doresc să slăbească sau să ducă un mod sănătos de viață. Cu toate acestea, el ne asigură doza de glucoză necesară pentru funcționarea normală a câtorva celule principale din corpul nostru. Mai jos vă descoperim câteva detalii despre cum să utilizăm zahărul pentru a rămâne sănătoși, dar să nu renunțăm definitiv la micile plăceri.

Fabricat în Moldova sau de import?

Când mergem la magazin, avem o varietate mare de produse ce conțin zahăr. Astfel, e bine să știm că zahărul ajunge pe mesele noastre din două surse principale: fabricat la una dintre cele două întreprinderi cu capital străin care activează pe teritoriul țării noastre sau din import.

Cinci alimente „dăunătoare" care sunt, de fapt, bune pentru sănătate

Lider în producerea zahărului din sfeclă din Moldova este compania moldo-germană Südzucker Moldova. În prezent, compania deține trei fabrici de zahăr. Pe parcursul activității sale, aceasta a investit peste 700 de milioane de lei în dezvoltarea procesului de producere a zahărului.

Cel de-al doilea producător, "Moldova-Zahar", este un proiect investițional ambițios al concernului polon "Krajowa Spolka Cukrowa". Compania a achiziționat în luna mai 2011 fabrica de zahăr falimentată din orașul Cupcini. Cota de piață reprezintă aproximativ 30%.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2016 a sporit de două ori importul de zahăr, preparate pe bază de zahăr sau miere, comparativ cu anul 2015. În primele 11 luni din anul trecut, importul produsului menționat a crescut cu 44,6%. De cealaltă parte, în anul 2016 a crescut și exportul de zahăr (cu 9,9%) din țara noastră, iar în ianuarie-noiembrie 2017, exportul s-a micșorat cu 17,2%, în comparație cu aceeași perioadă.

Moldovenii consumă, în medie, 50 de grame de zahăr pe zi, în loc de 20-25 gr

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2016 un moldovean a consumat, în medie, 17 kilograme de zahăr pe an. Cantitatea a crescut cu aproape două kilograme, în comparație cu zahărul întrebuințat în alimentație acum 10 ani. Cel mai mult, au consumat locuitorii din sudul țării. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o normă de 20-25 de grame pe zi.

50 g = 10 pliculețe/lingurițe pe zi

Nutriționiștii ne îndeamnă să excludem zahărul rafinat din consum. În general, există două tipuri de zahăr — natural, pe care îl găsim de cele mai dese ori în fructoză, miere, fructe uscate, fructe proaspete, cereale, în pâine, în legume, în oleaginoase; și procesat, care este nociv.

"Zahărul natural există în atâtea alimente întrucât nu avem niciun motiv să-l consumăm pe cel procesat", consideră nutriționistul Victoria Ursu. Specialiștii spun că zahărul brun, despre care mulți cred că este mai sănătos decât cel alb, este obținut prin două metode: colorarea zahărului alb, dar și metoda centrifugării, stoarcerii sevei din trestie, palmier sau cocos, în urma căreia se obține zahărul nerafinat brun.

Victoria Ursu ne recomandă să consultăm eticheta produsului și să-l alegem pe cel nerafinat, bio, organic — acesta este inofensiv. „El este caloric, ridică nivelul glicemiei, dar nu este toxic", a adăugat specialistul.

Totodată, nu putem distinge zahărul brun nerafinat de cel colorat. "Coca-cola fără zahăr conține ciclamat de sodiu și zaharina, care sunt două ingrediente din lista celor cancerigene — deci, băuturile carbogazoase fără zahăr sunt mult mai toxice decât cele cu zahăr", susține nutriționistul.

Nici alimentele destinate bolnavilor de diabet nu sunt atât de inofensive pe cât se crede. Zahărul este substituit cu fructoză, în rest toate produsele sunt de proastă calitate, pe bază de ulei de palmier toxic, foarte mulți aromatizatori. Medicii ne recomandă să substituim zahărul cu miere. Există trei celule în corpul nostru care au nevoie de glucoză — celula hepatică (ficatul), celula neuronală (creierul) și celula musculară.

Consumul exagerat de zahăr ne afectează sănătatea

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, aproape 50 la sută dintre moldoveni sunt obezi, 16% dintre populația urbană și 15% — dintre cea rurală. 17% — femei, 13% — bărbați. Moldova ocupă locul 72 din 188 în topul țărilor cu cele mai multe persoane supraponderale, arată Organizația Mondială a Sănătății. 84 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. În municipiul Chișinău sunt înregistrate peste 23 de mii de cazuri, printre cei afectați fiind și copii.

De cealaltă parte, studiile internaționale arată că nu toți oamenii au aceeași reacție la zahăr. Cantitatea de glucoză care ajunge în sânge poate fi diferită la persoanele care au consumat aceleași alimente la o masă, spune Gary Taubes, în cartea sa "The Case against sugar" (O cauză împotriva zahărului). Cercetătorii mai caută răspunsuri la întrebarea cât de mult zahărul a contribuit la epidemia de obezitate din lume. Ei atribuie cauza problemei consumului majorat de calorii. Există trei modalități de a reduce cantitatea de zahăr din organism: nu consumați băuturi dulci sau carbogazoase; asigurați-vă că micul dejun nu a devenit un desert, consumați cereale, ouă și legume; reduceți dulciurile sau renunțați la ele în schimbul consumul de fructe.