Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii care muncesc în Germania: Important legat de salarii, impozitare, fişa de plată

Moldovenii care dețin pașaport românesc și lucrează în Germania sau care intenţionează să meargă la muncă în această ţară pot afla informaţii de mare interes despre salarii, clasele de impozitare şi fişa de plată.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 aug — Sputnik, Doina Crainic. În primul rând, trebuie să cunoaștem că, în Germania, salariul se negociază la valoarea lui brută, prin urmare suma pe care o veţi primi în mână va fi diferită de cea negociată în timpul interviului, potrivit ro.sputnik.md.

Din salariul brut vor fi reţinute contribuţiile sociale (asigurarea de sănătate şi îngrijire, asigurarea de şomaj, pensia) şi impozitul pe venit, cel pentru biserică, unde este cazul, şi sporul de solidaritate. Valoarea reţinută depinde de situaţia angajatului, şi anume, în ce Land locuieşte, ce religie are, dacă e căsătorit şi dacă are copii.

De exemplu, un angajat din Hessen necăsătorit şi fără copii, încadrat la clasa de impozitare 1, cu un salariu brut de 3.000 euro, de religie ortodoxă, va avea un salariu net de cca 1.900-1.950 euro. Aproximativ 450 de euro reprezintă impozitele, iar aproximativ 600 de euro, prestaţiile sociale.

Spania este gata să facă asta: Sunt vizați toți moldovenii aflați acolo la muncă

Dacă se încadrează într-o clasă de impozitare de la 1 la 3, angajatul poate avea în plus aproximativ 300 de euro, însă clasa de impozitare 5 majorează substanţial impozitul, ceea ce poate duce la înjumătăţirea salariului net al angajatului.

Toate reţinerile din salariul brut sunt prezentate detaliat în fluturaşul de salariu.

Alte date importante pe care le conţine fişa de plată sunt: numele şi adresa angajatorului, numele şi adresa angajatului, numărul de identificare fiscală, numărul de asigurări sociale, perioada pentru care se emite statul de plată, clasa de impozitare, numărul copiilor pe care angajatul îi are, sume forfetare de indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilitati ori părinţii singuri, suplimente de plată, bonusuri, beneficii băneşti de Crăciun, suplimente pentru zilele de sărbătoare, duminici, sporurile de noapte şi desigur, valoarea salariului net.