CHIȘINĂU, 28 aug — Sputnik. În același timp, președintele francez a luat act de primele rezultate ale mecanismului comun Rusia-Franța privind soluționarea siriană.
"Mecanismul de coordonare cu Rusia, creat la St. Petersburg, a produs primele rezultate, în special în sfera umanitară", a declarat Macron pentru ambasadorii francezi, potrivit contului său oficial Twitter.
Europa trebuie să lanseze un nou dialog privind securitatea cibernetică, armele chimice și o serie de alte probleme de securitate cu Rusia, a adăugat Macron.
De asemenea, Macron a menționat că nu a insistat niciodată asupra demisiei președintelui sirian Bashar Assad în schimbul acordării ajutorului umanitar țării. În același timp, președintele francez a sugerat că lăsarea puterii în viitor în mâinile lui Assad "ar fi o greșeală rea".
"Franța nu poate numi viitori lideri sirieni… Dar este de datoria noastră și în interesul nostru să ne asigurăm că poporul sirian este capabil să facă acest lucru", a spus el.
Emmanuel Macron a declarat că se teme de o criză umanitară gravă în provincia siriană Idlib.
Franța se așteaptă ca Rusia și Turcia să facă presiuni asupra autorităților siriene în legătură cu situația din provincia Idlib, a adăugat Macron.
"Cred că acest scenariu va fi o greșeală teribilă", a spus Macron în discursul său adresat ambasadorilor francezi. "Cine a provocat toate aceste milioane de refugiați? Cine și-a ucis propriul popor?"
Discursul vine la câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării a acuzat Statele Unite, Regatul Unit și Franța de pregătirea unor noi lovituri împotriva Siriei sub pretextul unui steag fals, și anume, un atac guvernamental fals cu arme chimice.
Un grup de militanți instruiți sub îndrumarea unei companii militare britanice private, Olive, care lucrează cu substanțe otrăvitoare, a sosit la Idlib, a adăugat ministerul.
SUA, Marea Britanie și Franța au coordonat un atac masiv asupra Siriei, în aprilie 2018, după ce ONG-ul controversat "White Helmets" a raportat o presupusă folosire a armelor chimice în Douma, organizaţia fiind prinsă în mod repetat cu atacuri false.
Nu au fost prezentate dovezi substanțiale și, după cum a arătat o probă promptă a forțelor ruse, nu s-au găsit urme de substanțe chimice în zonă.
Proiectul european de apărare
Macron a dezvăluit un nou impuls pentru proiectul european de apărare, adăugând că securitatea continentului nu ar trebui să depindă de SUA.
"Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite pentru securitatea sa, este de datoria noastră să garantăm securitatea europeană", a spus el într-un discurs major de relansare a agendei sale diplomatice. "Avem nevoie de un parteneriat strategic cu Rusia și Turcia", a declarat Macron la o întâlnire cu ambasadorii francezi luni, explicând că "vorbim despre țări importante care trebuie" atașate "Europei".
În același timp, el a subliniat că un parteneriat strategic nu înseamnă că Turcia va adera la UE.
Anterior, Uniunea Europeană a declarat că va cheltui aproape 20 de miliarde de euro pentru apărare între 2021 și 2027, cu cea mai mare parte a banilor cheltuiți pentru cercetarea și dezvoltarea noilor tehnologii militare.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut Europei să reacționeze la politica americană privind sancțiunile împotriva Rusiei, Chinei, Turciei și a altor parteneri economici importanți.
Recent, Emmanuel Macron a propus o inițiativă de a înființa o forță de intervenție militară europeană, care ar putea fi pusă în acţiune rapid în situație de criză.