Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Miturile despre vaccinare, explicate de profesorul Constantin Spînu

Opinie: Vaccinurile protejează copiii de complicațiile infecțiilor, care provoacă invaliditate sau deces. Adversarii imunizării operează cu informații false
Sputnik

Adversarii imunizării împotriva bolilor copilăriei susțin că vaccinurile provoacă autism, paralizie și infertilitate. Potrivit savanților, aceste ipoteze sunt false și creează premise pentru apariția și răspândirea infecțiilor periculoase pentru sănătatea și viața copiilor.  Doctorul habilitat în medicină și profesorul universitar Constantin Spînu a explicat, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", miturile despre vaccinare.

Adversarii imunizării susțin că bolile copilăriei creează imunitate organismului. Constantin Spânu combate această ipoteză în felul următor:

"Vaccinurile produc în organism anticorpi, în scurt timp după administrare, care oferă protecție împotriva virușilor și bacteriilor. În cazul unui organism neimunizat, sistemul imunitar are nevoie de câteva zile pentru a recunoaște agentul patogen și a genera cantitatea suficientă de anticorpi, necesară pentru a  a combate infecția. În acest răstimp însă, infecția poate afecta puternic organismul".

Cei care pledează împotriva imunizării afirmă că bolile copilăriei pot fi prevenite printr-o alimentație sănătoasă. Constantin Spânu explică însă faptul că aceasta nu protejează organismul de infecții, dar ajută vaccinul să-și facă efectul.

"Anticorpii specifici unei infecții se dezvoltă cel mai bine într-un corp sănătos. Complicații severe apar anume la copiii cu un sistem imunitar deficitar. De aceea, o alimentație sănătoasă, creează condiții propice pentru funcționarea eficientă a vaccinurilor".   

Promotorii campaniilor anti-vaccinare fac referire, frecvent, la componența vaccinurilor. Ei susțin că aceste preparate conțin substanțe care otrăvesc organismul, cum ar fi mercurul sau aluminiul.

" Aceste elemente sunt în cantități extrem de mici într-un vaccin, și nu dăunează organismului. De exemplu, în produsele alimentare pe care le consumăm zilnic există mult mai mult aluminiu.  Dar chiar și în aceste condiții, aluminiul este inofensiv".  

În Republica Moldova, au fost înregistrate 170 de cazuri de rujeolă,  de la începutului anului 2018, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În prezent, mai multe state de pe continentul european sunt afectate de epidemia de rujeolă. Mii de oameni s-au îmbolnăvit în Ucraina, România, Georgia, Franța, Grecia, Italia, Serbia, Germania și Croația, pe parcursul anului 2017-2018.

Mai multe detalii aflați din interviul video atașat.

Autor : Maria Dimineț