Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Te simți amenințat sau vecinii îți fac viața un calvar? Iată ce îți propune Poliția

Ai vecini care fac gălăgie în timpul nopții sau îți este amenințată securitatea? Poliția a lansat o nouă metodă de informare a forțelor de ordine privind încălcările sesizate de cetățeni.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 aug — Sputnik. Poliția Republicii Moldova a lansat un instrument prin care orice cetățean poate semnala despre vreo încălcare sau amenințare la adresa securității sale sau a celor din jur.

Șocant: Operatorii de telefonie sunt obligați să facă asta, atunci când apelezi 112

Numit „Harta amenințărilor/semnalărilor", noul instrument poate fi accesat la următoarea adresă de internet — amenintari.politia.md.

Aplicația este activă începând cu ziua de astăzi și le oferă cetățenilor posibilitatea de a informa forțele de ordine despre orice încălcare a ordinii și liniștii publice pe care o observă în comunitatea sa.

Datorită acestor semnalări, poliția va afla mult mai rapid despre încălcările sau neregulile depistate de cetățeni, iar suprapunându-le cu statistica proprie, va putea să-și direcționeze forțele, în regiunile indicate, pentru înlăturarea acestora.

„Această platformă este inspirată din experiența poliției poloneze care s-a dovedit a fi foarte eficientă. Implicarea cetățenilor în activitatea de prevenire a infracțiunilor, respectiv asigurarea ordinii publicii, este unul din principiile activității polițienești comunitare, concept ce este implementat de poliție în Republica Moldova, în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020", a declarat în cadrul conferinței de lansare a platforme șeful Poliției, Alexandru Pînzari.

Harta semnalărilor poate fi accesată oricând și de oricine, fără o înregistrare prealabilă. Procesul de semnalare este unul simplu, ce constă din câțiva pași și poate fi efectuat de la telefonul mobil, tabletă sau calculator.

Șocant: Iată ce date colectează statul atunci când apelezi Serviciul 112

Adițional, platforma oferă o statistică online privind numărul și tipurile de semnalări inclusiv după regiuni.

Șoferii pot indica cazurile de huliganism auto sau raliuri neautorizate, parcări neautorizate, exces de viteză și furturi din autovehicule.

Important este de menționat că această aplicație nu substituie apelurile de urgență, prin urmare, în caz de urgență, cetățenii trebuie să apeleze numărul unic 112.

De asemenea, pe această platformă nu pot fi făcute diferite sesizări privind comiterea unei infracțiuni, așa cum această platformă este una anonimă cu caracter informativ. Pentru a denunța o infracțiune, cetățenii sunt rugați să se adreseze la cel mai apropiat sector de poliție.