Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Țările europene, într-un clasament al nivelului de ură față de Rusia

Centrul analitic European Values a elaborat un clasament al statelor conform nivelului de ostilitate față de Rusia.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 aug — Sputnik. Centrul Analitic "European Values" a prezentat un clasament al statelor Uniunii Europene, alcătuit după nivelul de loialitate/ostilitate față de Rusia, în care țările cu cea mai pozitivă atitudine față de Moscova sunt Cipru și Grecia, iar cele mai ostile — Marea Britanie, Suedia, Letonia, Lituania și Estonia.

Americanii și nemții cred că valorile occidentale comune se erodează

Clasificarea statelor UE după nivelului de "contracarare a influenței ostile" și a „campaniilor de dezinformare a Federației Ruse" a fost publicat pe site-ul think-tankului „European Values" — "Kremlin Watch", fiind elaborat în baza intervievării a 16 experți guvernamentali și 12 experți europeni neguvernamentali. Centrul analitic European Values se prezintă drept "o instituție politică neguvernamentală în apărarea democrației liberale".

În categoria statelor care doar parțial recunoscut existența amenințării rusești au fost incluse Ungaria, Austria, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovenia și Italia.

În grupul statelor "deșteptate" au fost incluse Spania, Olanda, Franța, România, Germania, Finlanda, Cehia, Danemarca și Polonia.

În grupul țărilor "ezitante" se află Croația, Irlanda, Bulgaria, Slovacia și Belgia.

Clasificarea statelor europene după nivelul de ostilitate față de Rusia

Studiul este publicat pe site-ul care promovează propaganda ostilă față de Rusia. La prezentarea profilului României, autorii declară că 53 la sută dintre români manifestă o atitudine pozitivă față de Rusia, făcând trimitere la datele Eurobarometrului. În același timp, experții afirmă că resuscitarea sentimentelor naționaliste prin intermediul unor lideri de opinie sau canalelor media, care nu se prezintă direct drept pro-Kremlin, ar crea un teren fertil pentru "narațiunile propagandei rusești" îndreptată spre "slăbirea sentimentelor pro-occidentale" în societatea românească.

Potrivit unui studiu realizat de centrul american PEW Research, 68 la sută dintre români consideră că există un conflict între valorile tradiționale românești și cele din Occident, iar 52 la sută din români consideră că este nevoie de o Rusie puternică pentru a contrabalansa influența Vestului.