Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De Ziua Apicultorului, albinarii spun cu ce problemele se confruntă

În fiecare an, la data de 19 august, în Republica Moldova este marcată Ziua Apicultorului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 aug — Sputnik. Roman Mereuță și Constantin Cojocaru sunt apicultori cu o vastă experiență. Deja al doilea an consecutiv, cei doi organizează „Târgul de Miere". Pe lângă produsele pe care le vând acolo, aceștia adună albinar din toată țara unde discută problemele pe care le confruntă.

Crescătorii de albine își doresc o mai mare susținere din partea statului

Roman Mereuță a afirmat următoarele: „Pentru noi apicultorii mierea nu este dulce. Este amară, sărată și nuștiu cum să o mai numesc". Agricultorul spune asta pentru că autoritățile nu-i ajută așa cum și-ar dori.

„Statul ne jupoaie și vă zic prin ce. De la 2% s-a majorat până la 5% pentru fiecare kilogram de miere achiziționat. Respectiv și prețul la miere a scăzut. Pe lângă faptul că rezervele ne sunt foarte mici, se ieftinește mierea, iar impozitele sunt mari", a declarat Roman Mereuță.

Și Constantin Cojocaru este de aceiași părere. Albinarul spune că munca pe care o depune este extrem de grea, iar suportul din partea statului nu prea există.  Acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că foarte multe albine mor, din cauză că unii agricultori stropesc câmpurile cu tot felul de substanțe erbicide, care ucid aceste insecte.

„ Sunt erbicide dăunătoare, dar sunt și substanțe inofensive. Acestea periculoase ar trebui să fie interzise în Republica Moldova. Dar, din păcate aceste erbicide sunt mai ieftine, ele sunt importate la noi, pentru că aici se permite. În țările străine, foarte multe din ele sunt interzise", a declarat Constantin Cojocaru.

În aceste zile, la Chișinău a avut loc un târg, unde cei mai mari apicultori s-au adunat pentru a-și vinde atât mierea, cât și celelalte produse făcute de albini.  Acolo, prețul unui kilogram de miere varia între 60 și 120 de lei. Cu toate acestea, agricultorii spun că costul este unul foarte mic, dacă este să comparăm cu ceea ce există înafara Republicii Moldova, unde un kilogram de miere ajunge să coste 10, 20 sau chiar 50 de euro.