Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum alegem o tabără sigură pentru copii? Sfaturi de la autorități

Taberele de vară pot fi periculoase, dacă nu sunt amenajate corespunzător, iar minorii nu sunt supravegheați de pedagogi
Sputnik

Taberele de vară reprezintă o alegere bună pentru copii. Aici, ei au posibilitatea să se recreeze, să practice sportul și să-și facă noi prieteni. Totuși, aceste zone de odihnă prezintă și pericole pentru sănătate și viață, dacă nu sunt amenajate corespunzător, iar minorii nu sunt supravegheați de persoane competente. Puțini părinți se gândesc însă la riscuri, atunci când își trimit copiii în tabere de vară. Cum alegem tabăra potrivită pentru copiii noștri? Și ce măsuri trebuie să întreprindă autoritățile pentru a garanta siguranța copiilor în aceste locuri? Aflați din emisiunea "ATITUDINI", de la Daniela Cotovițcaia, consultant principal din cadrul Direcției Învățământ General Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Lucia Babin, medic igienist al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică; Constantin Croitor, director tabără de odihnă din Anenii Noi și Vera Flocea, fost educator în tabără de vară.

Părinții trebuie să se asigure, înainte de a-și lăsa copiii într-o tabără de odihnă, că proprietarul deține autorizație eliberată de Direcția Educație. Documentul garantează că activitățile vor fi desfășurate de pedagogi  sau studenți de la facultățile de pedagogie. În aceste condiții, minorii se pot odihni în siguranță.

"Tabăra "Trandafirul" din Vadu lui Vodă nu avea autorizație pentru odihna copiilor. Am constatat că proprietarul nu a colaborat cu Direcția Educație. De ce a fost ignorată această cerință, urmează să stabilim. Vom veni cu propunerea ca autorizarea odihnei copiilor în tabere să fie eliberată de Ministerul Educației", a menționat Daniela Cotovițcaia.

Suplimentar, părinții trebuie să verifice condițiile din tabăra de odihnă. Medicul igienist Lucia Babin le recomandă să atragă atenția la starea sanitară a încăperii, grupurilor sanitare, condițiile de pregătire a bucatelor. De asemenea, important este ca zona de odihnă să fie îngrădită și supravegheată de pază.

"În tabăra "Trandafirul" lipseau condiții pentru respectarea igienei personale a copiilor și angajaților, starea sanitară a teritoriului și încăperilor era deplorabilă, nu erau condiții pentru organizarea somnului de zi a copiilor. De asemenea,  cearceafurile și saltelele nu corespundeau cerințelor igienice", a precizat Lucia Babin.

Vă amintim, că 13 copii au fost bătuți în tabăra de odihnă "Trandafirul" din Vadul lui Vodă, acum o săptămână. Agresorii sunt doi minori, angajați în calitate de educatori.

Detalii despre subiect aflați în materialul video atașat.

 

Autor: Maria Dimineț