Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Copilărie după gratii: Problemele mamelor cu copii în penitenciare

În penitenciarele din Republica Moldova cresc în prezent 15 copii cu vârsta de până la trei ani. În penitenciarul nr. 7 de la Rusca se află cinci copii împreună cu mamele lor, iar în penitenciarul nr. 16 de la Pruncul - zece copii.
Sputnik
Copilăria de după gratii

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, spune că în Penitenciarul nr. 7 — Rusca și Penitenciarul nr. 16 — Pruncul, mamele cu copii se află într-un bloc separat unde este bucătărie, teren de joc pentru copii și tot strictul necesar.

Deși beneficiază de alte condiții decât celelalte condamnate, mamele aflate după gratii, dar și nou-născuții au nevoie de mai multe facilități sau, mai bine zis, de un suport mai mare din partea statului.

"Pentru copii, nu există o alimentație diferită de meniurile generale ale deținutelor. În bugetele prevăzute de instituțiile penitenciare nu este nici o linie separată bugetară care ar oferi posibilitatea ca aceste finanțe să fie repartizate pentru micuți. Principala sursă de finanțare trebuie să fie din partea statului. Fructele, legumele, hainele pentru copii și obiectele sanitare sunt asigurate de organizațiile neguvernamentale. Statul dacă și-a luat angajamentul ca acești copiii să rămână alături de mame, atunci trebuie să-și asume și cheltuielile pentru menținerea acestor copii, cu atât mai mult că nu sunt mulți", a relatat Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului.

Maia Bănărescu spune că o altă problemă a copiilor aflați în instituțiile penitenciare împreună cu mamele lor este lipsa de contact a acestora cu lumea din afară.

"Acești copii sunt mai închiși în sine pentru că nu au un spațiu larg de comunicare. O soluție ar fi înscrierea acestor copii în creșele din localitățile apropiate. În același timp, problema constă în faptul că Codul educației al Republicii Moldova prevede accesul la grădiniță pentru copiii cu vârsta de la trei ani. Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, s-a arătata disponibilă de a promova acest subiect. Consider că aceasta ar fi o soluție bună pentru a-i oferi posibilitate copilului să se integreze în societate de la o vârstă fragedă", a menționat Maia Bănărescu.

Potrivit Maiei Bănărescu, mai este necesar ca personalul instituțiilor penitenciare să fie completat cu cadre medicale și cu psihologi.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș