Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Centrul de plasament din Ștefan Vodă - refugiu pentru copiii aflați în situații de risc

Centrul social pentru copii în situații de risc din orașul Ștefan Vodă activează de zece ani. În această primăvară s-a renovat clădirea centrului de plasament, iar copiii se pot bucura de condiții mai bune.
Sputnik
Centrul de plasament din orașul Ștefan Vodă - refugiu pentru copiii în situații de risc

Potrivit managerului Centrului social pentru Copii în Situații de Risc din orașul Ștefan Vodă, Vadim Dimitrenco, capacitatea centrului de plasament este de 25 de copii.

”Centrul este amenajat conform standardelor minime de calitate, în corespundere cu particularitățile de vârstă și individuale ale copilului, și îi asigură acestuia un mediu cât mai apropiat de cel familial. Conform Regulamentului-cadru, aflarea copilului în Centru de plasament temporar nu depășește 12 luni, perioadă în care autoritățile și personalul instituției de resort sunt obligați să găsească soluția optimă de rezolvare a cazului”, a menționat Vadim Dimitrenco.

Asistentul social din cadrul Centrului pentru Copii în Situații de Risc din orașul Ștefan Vodă,  Elena Bernaz, spune că în mare parte copiii care ajung în centrul de plasament sunt acei rămași fără ocrotire părintească, a căror părinți sunt decedați sau decăzuți din drepturile părintești, copiii abandonați temporar sau copiii care duc un mod de viață stradal.

”În total 231 de copii au beneficiat de serviciile centrului social de plasament. Dintre aceștia aproximativ 50 de copii reveneau la noi, pentru că după ce sunt reintegrați în familia biologică, părinții își iau unele angajamente pe care nu le îndeplinesc. La moment în Centrul pentru Copii în Situații de Risc din orașul Ștefan Vodă sunt 20 de copii”, a relatat  Elena Bernaz.

Elena Bernaz afirmă că asistenții sociali se străduie să cultive deprinderi de viață pentru acești copii, pentru ca aceștia să fie pregătiți să întâmpine responsabilitățile și primejdiile vieții.

Totodată, Vadim Dimitrenco spune că asistența socială poate fi considerată mai mult o vocație decât o profesie, cu scopul de a-i ajuta pe alții și de a contribui la dezvoltarea și coeziunea socială.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș