Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Psiholog, despre dependența de gadgeturi: poate ruina copilăria

Încă de la o vârstă fragedă, copiii încep să fie interesați de calculatoare și gadgeturi moderne, care provoacă însă dependența. Acest lucru este îngrijorător pentru părinți, mai cu seamă că numeroși pediatri și psihologi vorbesc despre consecințele negative ale utilizării lor în exces.
Sputnik
Psiholog, despre dependența de gadgeturi: poate ruina copilăria

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Cezara Dilevschi a explicat cum părinții pot preveni și proteja copiii de efectele negative ale tehnologiilor.

”Timpul pe care un copil îl petrece în fața televizorului sau folosind un gadget modern trebuie stabilit în funcție de vârstă. Asociația pediatrilor din SUA spune că, până la vârsta de doi ani, nu trebuie să-i expunem pe copii în fața ecranelor. Acest lucru se explică prin faptul că în această perioadă creierul copilului este în dezvoltare. Dezvoltarea creierului este direct proporțională cu ocupația copilului. Dacă micuțul este expus prea devreme în fața ecranelor, atunci se dezvoltă doar o anumită zonă a creierului. Astfel apar probleme la capitolul dezvoltarea atenției și socializare. Începând cu vârsta de trei ani, timpul petrecut în fața ecranelor de către copil nu trebuie să depășească zece minute. În fiecare an, acest timp se majorează cu alte zece minute", a explicat psihologul Cezara Dilevschi.

Potrivit specialistului, până la vârsta de șapte ani copilul nu are nevoie de un smartphone personal. În timpul procesului de studii la școală, telefonul mobil are rolul de conexiune între părinte și elev.

"Apare o întrebare: cine le cumpără copiilor aceste smartphone-uri? Desigur că părinții, care nu sunt consecvenți și informați despre influența și impactul acestor gadgeturi. Totuși dependența de smartphone-uri a copiilor se datorează în mare parte atitudinii neglijente a părinților. Totodată, gadgetul devine mai fascinant pentru copil, iar cartea și scrisul nu este altceva decât o plictiseală. De aici apar probleme precum: deficitul de atenție și necooperarea la temele de acasă. Copiii tind să-și imite părinții mai mult decât să le asculte predicile moralizatoare, așa că nicio strategie de limitare a timpului petrecut în fața ecranelor nu va funcționa dacă părinții nu respectă principiile pe care încearcă să le impună copiilor", a precizat psihologul.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș