Tema pentru acasă trebuie să consolideze informațiile primite de elevi în timpul orelor la școală. Unii dascăli însă, în goana de a avea cei mai instruiți elevi, își sufocă discipolii cu un volum mare de sarcini. Cert este că tema pentru acasă nu mai este utilă atunci când elevul o îndeplinește forțat. Respectiv, inițiativa Ministerului Educației Culturii și Cercetării privind managementul temelor pe acasă era demult așteptată. Declarația aparține profesorului de clase primare Tamara Cerbușca.
„Este și firesc ca elevii din clasa I să nu aibă de făcut teme pentru acasă în prima jumătate a anului, deoarece copilul trebuie să treacă prin acea perioadă de adaptare. Copilul stă la școală patru ore, după care noi îi mai dăm teme pentru acasă. Este prea mult. Și, în general, tema pentru acasă are menirea de a consolida informația primită în clasă. Copilul trebuie să facă temele pentru acasă de plăcere", spune Tamara Cerbușca, profesor de clase primare la un liceu privat din Capitală.
Potrivit dascălului, profesorii trebuie să adapteze sarcinile elevilor în funcție de interesele lor.
„E banal să-i dai copilului să povestească un text. Copilul ar trebui să aibă posibilitatea să aleagă ce vrea să facă acasă în funcție de abilitățile și preferințele lui", adaugă Tamara Cerbușca.
Cert este că unii părinți pun prea multă presiune pe copii lor, spune dascălul.
„Cea mai mare greșeală a părinților este că nu-i interesează dacă copilul lor este mulțumit de sine, ci să fie primul în clasă, o abordare greșită, desigur. În goană de a avea cei mai buni copii, cei mici ajung să fie chinuiți. Asta e problema societății", conchide Tamara Cerbușca.
Amintim că în prezent un grup de lucru, format din profesori, elevi și manageri, lucrează la elaborarea unei noi metodologii privind managementul temelor pentru acasă. Documentul prevede reformarea conceptului temelor pentru acasă pentru toate treptele din învățământul general.
Astfel, elevii din clasa I ar putea fi scutiţi de tema pentru acasă, iar durata pregătirii temelor pentru clasa a doua nu va depăși mai mult de 1,5 ore pe zi. Pentru clasele III și IV, durata de îndeplinire a temelor pentru casă nu trebuie să depăşească două ore pe zi.
Autor: Silvia Zavadovschi