Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Noul Parlament din Moldova se va putea întruni cu doar 67 de deputați

Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Decis: Alegerile parlamentare în Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019

În cazul în care în urma alegerilor parlamentare se va stabili că în una din circumscripții nu a fost ales niciun candidat, aici urmează să fie organizat alegeri noi. 

”Dacă nu a fost ales niciun candidat se vor organiza alegeri parlamentare noi. Decizia trebuie luată de Curtea Constituțională. Ea este autoritatea care legalizează scrutinul și validează mandatele. Decizia de stabilire a alegerilor noi trebuie luată cu cel puțin 60 de zile până la desfășurarea alegerilor”, a declarat într-un interviu pentru Sputnik-Moldova, președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu.  

Chiar și așa Parlamentul se va putea întruni și fără componența întreagă de 101 deputați. Legislativul se poate întruni în prima ședință după alegeri și cu 67 de deputați. 

”Parlamentul poate fi format dacă 2/3 din mandate au fost validate. Parlamentul se poate convoca în prima ședință, să aleagă organele de conducere și să stabilească procedura de activitate”, a explicat Russu. 

Candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripţia uninominală se consideră ales dacă a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie stabileşte învingătorul prin tragere la sorţi, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.