Mutarea moaștelor Sfântului Mucenic Foca este cinstit de creștinii ortodocși la data de 4 august, conform calendarului ortodox pe stil vechi.
Sfântul Mucenic Foca este unul din cei patru Foca pomeniţi de sinaxar. El a trăit în Sinope, în zilele împăratului Traian, strălucind cu toate faptele bune şi cu petrecere neprihănită. Când a fost adus la eparhul African şi întrebat de acesta, el a mărturisit cu îndrăzneală credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos. Atunci eparhul African hulind pe Hristos şi chinuind pe Sfântul mucenic, s-a făcut cutremur mare şi fără de veste, căzând el împreună cu slujitorii lui, au rămas fără suflare. Văzând femeia lui această minune, s-a înfricoşat şi a rugat pe sfântul, care l-a înviat.
După aceea, l-au dus la împăratul Traian şi, mărturisind pe Hristos, a fost spânzurat strujit şi apoi băgat în var. Fiind pus într-o baie foarte fierbinte şi astfel rugându-se, şi-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.
Sfântul Foca, pomenit pe 4 august, conform percepţiei populare, face parte din triada “Ilie, Pălie şi Foca”, altfel chiar de temut pentru tineri şi bătrâni, deopotrivă. Dacă despre Foca se zice că este cel care răspunde de incendiile şi arşiţa care pârjolesc câmpurile cu grâne, Ilie Pălie se crede că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul Sfântului Ilie, sărbătoarea ţinându-se în popor tot de frica focului, dar şi a bolilor.
În această zi se culege de obicei sovârvul. Denumiri populare: trifoişte, busuioc de pădure, mageran sălbatic, busuiocul feciorilor. Gospodinele îl folosesc la boitul sau vopsitul lâneturilor şi firelor de cânepă; ele au credinţa că dacă îl culeg în ziua de Foca, roşul căpătat din sovârf va fi roş ca focul.
Pentru a se proteja de necazurile care ar putea fi pricinuite de focuri, a intrat în obiceiul localnicilor de la sate, însă și a celor care muncesc cu focul, ca în această zi să nu se lucreze până la prânz şi „să se ţină ca apărare de foc” în special „de cei care lucrează cu petrolul”.
„Tot în această zi nu se coace, nu se toarce, nu se dă foc din casă şi este interdicţie la scăldat”, menţionează lucrările de specialitate care, la unison, insistă că „atunci când este sărbătorit Sfântul Foca, nu se lucrează, pentru ca gospodăria să fie ferită de trăsnet şi de foc”, sau că „nu se ţine sărbătoare, dar sunt oprite unele lucrări de câmp şi se posteşte pentru a fi protejate culturile de arşiţă, secetă, incendii”.
Mit dezlegat: un preot afirmă că de Sfântul Mucenic Foca ai voie să lucrezi
În această zi, oamenii trebuie să meargă la slujbe, să se roage și să împărtășească bucuria zilei, susține parohul bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu.
"Sfânta Maria, numită și Magdalena, a fost cea dintâi muceniță, mironosiță și purtătoare de mir a lui Hristos. Aceasta a trăit în vremea venirii pe pământ a lui Iisus Hristos și a fost vindecată de duhurile necurate. De atunci, Sfânta Maria Magdalena s-a făcut muceniță și următoare lui Hristos, slujindu-L împreună cu celelalte sfinte femei, până la patimile Lui cele de bună voie, până la moartea pe cruce și până la îngroparea dumnezeiescului trup. Poporul evlavios îl cinstește și pe Sfântul Mucenic Foca. Frecvent primesc sunete de la enoriași și sunt întrebat când se sărbătorește acest Sfânt, pentru ca sătenii să evite muncile deoarece conform tradiției strămoșești, cei care nu respectă sărbătorile sunt pedepsiți cu foc, arșiță și grindină", a spus Nicolae Ciobanu.
Preotul a menționat că de sărbătorile de la începutul lunii august oamenii leagă anumite lucruri care nu corespund dogmei bisericești, cum ar fi incendiile, arșița, seceta sau alte calamități pe care le pun pe seama sfântului mucenic Foca, care de fapt nu are nicio legătură cu aceste întâmplări.
"Pentru a se proteja de necazurile care ar putea fi pricinuite de focuri, a intrat în obiceiul localnicilor de la sate ca în această zi să fie oprite unele lucrări de câmp. Drept consecință, marea majoritate greșește atunci când lenevește în pat, crezând că astfel respectă aceste sărbători. Este lăudabil atunci când oamenii merg la biserică și prăznuiesc acești sfinți", a declarat preotul.
În Republica Moldova, aproximativ 121 de mii de femei se numesc Maria, 1250 de femei poartă numele Magdalena și 50 se numesc Foca.