Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se lucrează sau nu de sfântul Foca: Mit dezlegat de un preot

Creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc astăzi pe Sfânta Maria Magdalena și marele mucenic Foca.
Sputnik
Se lucrează sau nu de sfântul Foca: Mit dezlegat de un preot

Sfântul Mucenic Foca și Sfânta Maria Magdalena sunt sărbătoriți astăzi, 4 august, de creștinii ortodocși de rit vechi. În această zi, oamenii trebuie să meargă la slujbe, să se roage și să împărtășească bucuria zilei, susține parohul bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu.

"Sfânta Maria, numită și Magdalena, a fost cea dintâi muceniță, mironosiță și purtătoare de mir a lui Hristos. Aceasta a trăit în vremea venirii pe pământ a lui Iisus Hristos și a fost vindecată de duhurile necurate. De atunci, Sfânta Maria Magdalena s-a făcut muceniță și următoare lui Hristos, slujindu-L împreună cu celelalte sfinte femei, până la patimile Lui cele de bună voie, până la moartea pe cruce și până la îngroparea dumnezeiescului trup. Tot astăzi, poporul evlavios îl cinstește și pe Sfântul Mucenic Foca. Frecvent primesc sunete de la enoriași și sunt întrebat când se sărbătorește acest Sfânt, pentru ca sătenii să evite muncile deoarece conform tradiției strămoșești, cei care nu respectă sărbătorile sunt pedepsiți cu foc, arșiță și grindină", a spus Nicolae Ciobanu.

Preotul a menționat că de sărbătorile de la începutul lunii august oamenii leagă anumite lucruri care nu corespund dogmei bisericești, cum ar fi incendiile, arșița, seceta sau alte calamități pe care le pun pe seama sfântului mucenic Foca, care de fapt nu are nicio legătură cu aceste întâmplări.

"Pentru a se proteja de necazurile care ar putea fi pricinuite de focuri, a intrat în obiceiul localnicilor de la sate ca în această zi să fie oprite unele lucrări de câmp. Drept consecință, marea majoritate greșește atunci când lenevește în pat, crezând că astfel respectă aceste sărbători. Este lăudabil atunci când oamenii merg la biserică și prăznuiesc acești sfinți", a declarat preotul.

În Republica Moldova, aproximativ 121 de mii de femei se numesc Maria, 1250 de femei poartă numele Magdalena și 50 se numesc Foca.

Autor: Valeria Fortuna

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova