Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statistici alarmante: Numărul infracțiunilor comise de minori

Procurorii au finalizat urmărirea penală în 277 de cauze penale în care sunt vizați minorii, 207 cauze penale au fost deferite justiţiei, iar în 70 de cauze penale urmărirea penală a fost încetată.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. Procuratura Generală a evaluat activitatea procurorilor în domeniul prevenirii şi combaterii delicvenţei juvenile în primul semestru al anului 2018.

Potrivit unui comunicat de presă a Procuraturii Generale, procurorii au condus şi exercitat urmărirea penală în 309 cauze penale privind minori, comparativ cu 358 de dosare iniţiate în perioada analogică a anului 2017.

Statistici îngrozitoare în Moldova: Iată ce i-a mirat pe polițiști

Ca şi în anii precedenţi, majoritatea infracţiunilor comise de minori fac parte din categoria „infracţiunilor contra patrimoniului", fiind pornite 184 de cauze penale pentru furt.

Totodată, în privinţa minorilor au fost întocmite 55 de procese-verbale cu privire la contravenţie de „sustragere în proporţii mari".

Procurorii menționează că tot mai frecvent minorii sunt implicaţi într-o serie de fapte penale care atentează la viaţa şi sănătatea persoanei.

Astfel, în perioada vizată au fost înregistrate trei cazuri de omor, 32 de jafuri, șase infracţiuni privind viaţa sexuala și trei vătămări intenţionate a integrităţii corporale.

Pentru săvârşirea infracţiunilor grave cu aplicarea violenţei, deosebit de grave sau excepţional de grave, oamenii legii au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest în privinţa a 12 minori.

În același timp, potrivit procurorilor, în continuare rămâne alarmantă problema copiilor care săvârşesc fapte penale sub vârsta răspunderii penale.

Statistici triste: Iată câți moldoveni mai au încredere în Justiție

Din numărul total al infracţiunilor comise de către minori, circa 10 la sută revin minorilor sub vârsta răspunderii penale. Statisticile constată că vârsta comiterii infracţiunii se micşorează, iar ponderea este în creştere. Situaţia este mai alarmantă în condiţiile în care acestea sunt comise în mod repetat.

În opinia organelor de forță, lipsa supravegherii din partea părinţilor sau a persoanelor care îi înlocuiesc, anturajul şi condiţiile în care se educă copiii, degradarea valorilor morale şi spirituale, determină minorii să comită infracţiuni.

Un impact negativ asupra stгăii psiho-emoţionale a copilului care recurge la acţiuni antisociale îl are informaţia ce abundă în scene de violenţă şi cruzime, accesul necontrolat la Internet, filmele şi emisiunile care propagă violenţa.

Toate acestea, în opinia specialiştilor, pot genera delicvenţa juvenilă, incitând minorii la săvârşirea unor fapte antisociale.