Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Paradoxuri pe piața imobiliară: Apartamente tot mai ieftine, cumpărători tot mai puțini

Situație paradoxală: deși cererea de locuințe este în continuă scădere, numărul construcțiilor noi în capitală crește constant.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 iul — Sputnik. Prețurile la apartamente în Capitală continuă să scadă. De la începutul acestui an, prețul la locuințe în Chișinău s-a micșorat în medie cu 10-15 euro pentru un metru pătrat.

În ultimul un an și jumătate, prețul unui metru pătrat este de aproximativ 500-600 de euro. Iar experții afirmă că tendința de ieftinire se va menține și în continuare. Însă, în pofida diminuării cererii de locuințe, crește numărul construcțiilor noi în Capitală. De ce se întâmplă acest lucru? Iată cum a explicat această situație expertul în economie Viorel Gârbu, la solicitarea Sputnik Moldova.

"Economia moldovenească nu se dezvoltă, abordările privind dezvoltare sunt cele vechi… Nu ne prea ajunge perspicacitate. Judecați și singuri. Logica imigranților plecați la muncă este explicabilă: de ce să-ți cumperi apartament în Chișinău, dacă în Moldova nu ai unde munci? Pe parcursul mai multor ani, economia noastră s-a dezvoltat (și se dezvoltă și acum) din contul unor infuzii financiare venite din exterior, însă acest lucru nu poate să continue prea mult".

Potrivit expertului, cei care au emigrat din Moldova au înțeles deja acest lucru, iar politicienii — nu.

Ce se întâmplă pe piaţa imobiliară din Moldova şi cine cumpără apartamentele în Capitală

"Pensiile sunt mici, condițiile de trai în general nu se îmbunătățesc. Copii celor plecați la muncă s-au stabilit și ei peste hotare — își fac acolo studiile, își caută un loc de muncă și nici nu se gândesc să revină în Moldova. Evident, această categorie de persoane a început să cumpere mai puține apartamente, astfel cererea este în scădere", a menționat Gârbu.

Cota celor care pleacă din țară după ce își vând imobilele crește cu fiece an.

"Da, guvernarea încearcă să soluționeze problema, sunt elaborate programe sociale, cum ar fi "Prima Casă", însă nici chiar această abordare nu este de natură să soluționeze problema. Este nevoie de un complex de măsuri radicale, în măsură să oprească exodul populației", a conchis Gârbu.

Și alţi experţi consideră însă că în perioada următoare preţurile pe piaţa imobiliară vor fi în scădere.

Aceştia menționează că, acum zece-cincisprezece ani, imobilele în Chişinău erau la mare căutare, iar construcţia de locuinţe se dezvolta într-un ritm alert. Această cerere sporită de apartamente în Chişinău se explică prin faptul că moldovenii din localităţile rurale, care plecau atunci la muncă în Rusia sau în ţările europene, îşi legau totuşi viitorul de Republica Moldova şi doreau să-şi cumpere cu orice preţ o locuinţă în Capitală.

Piaţa imobiliară se prăbuşeşte? De ce se ieftinesc apartamentele în Capitală>>>

Astăzi se înregistrează tendinţe total diferite: cetăţenii noşti nu mai vor să trăiască în ţară şi pleacă peste hotare cu tot cu familii, scoţând la vânzare casele şi apartamentele pe care le au în Chişinău.

În acest context, va descrește și numărul apartamentelor date în folosință.

Piața imobiliară, în cădere liberă: Ce se va întâmpla cu prețurile

Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, industria construcțiilor a înregistrat un record în anul 2017. Numărul de apartamente date în folosință a fost cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova. După 2014, dezvoltatorii și-au redus drastic alocațiile în investițiile de capital, în lipsa unor contracte cu statul și cu agenții economici, la fel ca și pentru bănci, persoanele fizice sunt salvarea.

"De aceea, companiile de construcții depun toate eforturile pentru a vinde imobile chiar și la un preț mai redus", susține expertul.

Potrivit Biroul Național de Statistică, în ultima perioadă sunt eliberate tot mai puține autorizații de construcție. Astfel, în ianuarie-iunie 2018 au fost eliberat 1560 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, în scădere cu 15,1% faţă de ianuarie-iunie 2017.

După mediul de rezidenţă, cel mai mare număr de autorizații de construire s-au eliberat în mediul urban — 840 autorizații. Comparativ cu ianuarie-iunie 2017 acest indicator a înregistrat scădere cu 16,8%. În mediul rural au fost eliberate 720 autorizații sau cu 12,9% mai puţin față de ianuarie-iunie 2017.