Inițiativa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind managementul temelor pentru acasă este salutată de cadrele didactice. Profesoară de clase primare de mai bine de 30 de ani, Tamara Cerbușca spune că această inițiativă era demult așteptată. Totuși, dascălul nu exclude că unii părinți exagerează atunci când spun că temele pentru acasă ar fi o povară pentru elevi.
„Temele pentru acasă au fost un subiect de discuție dintotdeauna. De fiecare dată, părinții au subliniat acest aspect al temelor pentru acasă. Ei spuneau că temele pentru acasă sunt prea dificile. Dar noi cunoaștem că cei mai mulți părinți nici nu cunosc programa școlară. De cele mai multe ori, totul se reduce la ceea ce lucrează ei cu copiii, văd că este cam voluminos și spun că programa este încărcată", spune Tamara Cerbușca, profesor de clase primare.
Totodată, dascălul spune că doar atunci când toți profesorii vor ști să-și facă meseria bine, iar unii părinți se vor opri din goana după perfecțiune, tema pentru acasă nu va mai reprezenta o povară pentru elevi.
„Ideea este că nu atât temele pentru acasă sunt problema. Întrebarea este cât știm noi, cadrele didactice și părinții, să lucrăm cu copiii în așa fel încât tema pentru acasă să fie făcută în perioada de timp stabilită și, respectiv, să fie oportună. Noi încă nu avem acea cultură…părinții își doresc ca copiii să fie perfecți, nu le permit să greșească", adaugă Tamara Cerbușca.
Amintim că, în prezent, un grup de lucru, format din profesori, elevi și manageri, lucrează la elaborarea unei noi metodologii privind managementul temelor pentru acasă. Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, documentul este elaborat în baza rezultatelor unui studiu, care arată ca volumul temelor pentru acasă ar fi prea mare.
Autor: Silvia Zavadovschi