Invitat în studioul Radio Sputnik Moldova, Consilierul premierului pe probleme sociale, Mircea Buga, a relatat despre actualitatea problemei de deficiență a cadrelor medicale din sistemul de sănătate a Republicii Moldova.
"Din păcate nu avem o acoperire sută la sută de specialiști în asistența medicală de urgență. Totodată, nu fiecare optează pentru această profesie, deoarece este destul de complicată și epuizantă. Respectiv, doctorul trebuie să fie mereu în alertă și să intervină rapid în orice situație. De asemenea, există un deficit de lucrători medicali nu doar în domeniul medicinii de urgență. Cu regret avem aceeași situație și în medicina de asistență medicală primară unde se înregistrează un deficit de medici de familie. Nu doar instituțiile din mediul rural duc lipsă de specialiști, dar și cele din instituțiile municipale. Totuși, atractivitatea instituțiilor din regiunile urbane este mai mare pentru angajații instituțiilor medicale care aleg să migreze în aceste zone", a declarat Mircea Buga în cadrul emisiunii "Kilometrul 0".
Potrivit lui Mircea Buga, deși salariul personalului medical a crescut în ultimii ani, totuși acesta rămâne sub nivelul țărilor occidentale. Autoritățile confirmă că au deja o soluție și promit salarii și condiții de muncă mai bune, care să motiveze proaspeții absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" să se angajeze și în zonele rurale.
Salariul lunar al unui medic de familie este de aproape 4500 de lei. Un tânăr specialist, care decide să activeze într-un sat, va primi din partea statului un loc de trai și o indemnizație în valoare de 45 de mii de lei.
Mai multe detalii referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș