CHIȘINĂU, 28 iul — Sputnik. Sancțiuni drastice pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate. Parlamentul a examinat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în acest sens.
Potrivit proiectului, în Codul contravențional al Republicii Moldova se instituie o măsură de siguranță, prin includerea unui articol nou, cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Instanța de judecată urmează să examineze, în cel mult trei zile, de la data depunerii demersului de către agentul constatator, cu emiterea unei încheieri sau respingerea demersului.
Totodată, Codului penal al Republicii Moldova urmează să fie completat cu un articol nou — privarea sau anularea de dreptul de a conduce orice mijloace de transport pe drumurile publice. Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanţa de judecată pe un termen de la 1 la 3 ani. Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanţa de judecată, cu redobândirea ulterioară a permisului de conducere.
Proiectul prevede și procedura de înlăturare de la conducerea mijlocului de transport și sechestrarea acestuia în cazul în care persoana aflată la volan se află în stare de ebrietate.
Astfel, dacă dacă automobilul nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor, acesta va fi dus la staţia de parcare specială sau la subdiviziunea de poliţie cea mai apropiată.
Alte modificări prevăd că conducerea vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool sau sub influenţa alcoolului, predarea conducerii lui către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe se sancţionează cu amendă de la 17 500 la 25 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an.
De asemenea, conducătorii mijloacelor de transport depistaţi în stare de ebrietate la volan şi care au fost privaţi de acest drept prin hotărârea instanţei de judecată, ar putea fi obligaţi să frecventeze programul probaţional antialcoolic şi antidrog stabilit de către consilierul de probaţiune.
Parlamentul a decis: Ce se va întâmpla cu pensiile unor cetățeni ai Moldovei>>>
Proiectul urmează a fi votat în lectură finală de plenul Parlamentului.