Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum se vor schimba salariile mici și cele cu patru zerouri după reforma fiscală

Secretarul general de stat de la Ministerul Finanțelor explică ce efecte va avea introducerea impozitului unic asupra salariilor mici și a celor cu patru și mai multe zerouri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Pentru prima dată în Moldova, veniturile situate sub minimul de existență nu vor fi impozitate. Anunțul a fost făcut de secretarul general de stat în Ministerul Finanțelor, Ion Chicu, după ședința de astăzi a Guvernului, la care a fost avizat proiectul de lege ce prevede introducerea unui impozit unic pe venit. 

Revoluție fiscală în Moldova: Cine nu va mai plăti impozite din salariu

Din 1 octombrie, urmează să fie introdus un impozit unic pe venit. Asta înseamnă că impozitul pe venit de 18 la sută care este reținut astăzi din salariu se va micșora până la 12 la sută, iar pragul de 7 procente va fi anulat. În prezent sunt două praguri de impozitare a salariului, de 7 și 18 procente.

De asemenea, urmează să fie dublată suma scutirii personale de la 11280 de lei la 24 de mii de lei.

Secretarul general de stat a exclus orice inechitate între cei care primesc un salariu mic și cei care au un salariu cu patru și mai multe zerouri, care ar putea fi stabilită în urma aplicării impozitului unic pe venit 

”O posibilă inechitate dintre salariile mici și cele mari este exclusă, deoarece se majorează și scutirea personală. În prezent cu 18 procente se impozitează veniturile de la 3 mii de lei lunar. Nu este vorba de inechitate, ci de implementarea unei experiențe care a dat rezultate în țările vecine”, a declarat Chicu. 

Potrivit acestei reforme, persoanele cu dizabilități vor avea o scutire personală în mărime de 30 de mii de lei. 

”Efectul acestor reforme va duce la o diminuare a poverii fiscale pe salarii cu 10 puncte procentuale”, a declarat secretarul de stat. 

Pavel Filip: La businessmeni nu trebuie să meargă oameni în cizme și cu epoleți>>>

Totodată, va fi micșorată și contribuția angajatorului la bugetul asigurărilor sociale de stat de la 23 de procente la 18 la sută. Angajatului i se va reține în continuare din salariu 6 procente lunar în bugetul asigurărilor sociale de stat. 

Proiectul urmează să fie avizat de comisia parlamentară economie, buget și finanțe și votat în două lecturi de Parlamentul Republicii Moldova.