Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru moldovencele din Italia care așteaptă un copil

În Italia, gravidele fără loc de muncă, inclusiv cetățeni moldoveni, pot cere indemnizația de maternitate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik.  Viitoarele mame angajate din Italia, inclusiv moldovence care stau legal în această țară, pot solicita și primi, atunci când se apropie momentul nașterii, un concediu și o indemnizație de maternitate. Aceste beneficii pot fi solicitate și de viitoarele mame fără serviciu, indiferent dacă sunt în șomaj sau nu, dar doar dacă îndeplinesc câteva condiții.

Mai exact, femeile gravide din Italia pot solicita indemnizația de maternitate și în cazul în care sunt suspendate din funcție, sunt șomere sau au încheiat un raport de muncă cu un angajator. Potrivit avocatnet.ro, sunt totuși câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinească pentru a solicita indemnizația, și anume:

— să nu treacă mai mult de 60 de zile între momentul în care viitoarea mamă a rămas fără slujbă și cel în care solicită indemnizația;

— dacă au trecut mai mult de 60 de zile de la momentul în care a rămas fără lucru, gravida poate solicita indemnizația de maternitate, dar doar în cazul în care primește indemnizație de șomaj. Practic, indemnizația de maternitate o va înlocui pe cea de șomaj, dar viitoarea mamă trebuie să se asigure că, în momentul în care intră în concediul de maternitate, primește indemnizație de șomaj;

— dacă viitoarea mamă nu se încadrează la niciuna dintre situațiile amintite, poate beneficia totuși de o indemnizație de maternitate. În acest caz, condițiile sunt ca aceasta să adreseze o cerere autorităților în termen de 180 de zile de la data în care a încheiat relațiile de muncă și să se fi plătit pentru aceasta, în ultimii doi ani de dinaintea solicitării concediului și indemnizației de maternitate, cel puțin 26 de contribuții săptămânale.

În perioada în care se plătește indemnizația de maternitate, cea de șomaj se suspendă, urmând ca plata acesteia să fie reluată, dar după încheierea concediului de maternitate.

Și în Italia, concediul de maternitate reprezintă o perioadă liberă obligatorie acordată angajatelor însărcinate sau lăuze. Acest concediu se acordă tuturor angajatelor însărcinate cu două luni înainte de data estimată a nașterii și încă trei luni după naștere. Așadar, durata întregului concediu de maternitate este de cinci luni. La această perioadă de concediu se mai poate adăuga o altă perioadă de concediu, numită concediu opțional de maternitate, dar acesta nu poate fi solicitat de persoanele aflate în șomaj.

Moldovenii din Portugalia trebuie să știe asta>>>

Valoarea indemnizației pentru concediul de maternitate este, în peninsulă, de 80 la sută din salariul angajatei, iar valoarea indemnizației concediului opțional de maternitate este de doar 30 la sută din salariul beneficiarei. În cele mai multe cazuri, indemnizația de concediu de maternitate este plătită de către Istituto Nazionale Previdenza Sociale (INPS), dar viitoarele mame vor fi plătite, într-o primă fază, de către angajator, rămânând ca acesta să recupereze valorile plătite gravidelor de la autoritățile statului.

Persoanele îndreptățite să solicite și să primească acest concediu și indemnizația aferentă sunt gravidele angajate și asigurate la INPS, angajate în agricultură, angajate în domeniul îngrijirii persoanelor, angajate la domiciliu, angajate în posturi publice, viitoarele mame fără un contract de muncă în desfășurare sau șomere.