Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După potop, autoritățile din Republica Moldova sunt în alertă maximă

Inspectoratului General pentru Situații de Urgență va preveni riscul inundațiilor în Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 iul — Sputnik. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au participat la un curs de instruire în cadrul proiectului Moldo-Ceh „Îmbunătățirea competențelor operaționale și profesionale în domeniul prevenirii inundațiilor".

Programul s-a desfășurat în colaborare cu Detașamentul salvatori și pompieri din orașul Zbiroh, Republica Cehă, menționează instituția într-un comunicat de presă.

Potrivit IGSU, instruirea a avut drept scop familiarizarea specialiștilor cu tehnici și mijloace de prevenire a inundațiilor prin aplicarea barierelor mobile, dar și instruirea practică a grupului de formatori în utilizarea echipamentului specializat. La cursul de instruire au participat zece angajați al Inspectoratului din cadrul subdiviziunilor teritoriale.

Pompierii și salvatorii au preluat tehnici noi de construcție a barajelor de protecție. Acestora le-a fost prezentat de către colegii cehi un baraj de protecție cu lungimea de 1100 metri și capacitatea de reținerea a apei de peste un metru înălțime. O construcție similară va fi adusă în țară noastră la sfârșitul lunii august.

Barajul mobil va servi drept protecție de inundații în zonele cu pericol. Acesta poate fi montat și demontat la necesitate, iar salvatorii l-ar putea utiliza rapid în cazul creșterii nivelului apei în zonele cu pericol de inundații.

Imagini apocaliptice: Peisaj incredibil, pe marginea unui râu

În luna august vor fi aduse și două pompe de absorbție a apei cu capacitate a 6000 litri/min. Totodată, în octombrie 2018, reprezentanții din Republica Cehă în comun cu angajații IGSU al MAI vor desfășura aplicații practice cu echipamentul livrat, în condițiile specifice țării noastre. Acest aplicații practice vor fortifica colaborarea între serviciile de urgență a ambelor state.

Mai mult, activitățile enumerate vor spori conlucrarea între instituțiile de gestionare a crizelor la următoarele aspecte — organizărea măsurilor de prevenire a inundațiilor, desfășurarea lucrărilor de lichidare consecințelor acestora și ridicarea nivelului profesionist al specialiștilor.