Sport

Dorin Goțonoagă: Visul meu este să ajung la Jocurile Olimpice din 2020

Campionul european la judo Dorin Goțonoagă a oferit un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova. Află detalii curioase din viața sportivului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 iulie — Sputnik. Dorin Goțonoagă s-a remarcat în spațiul public din țara noastră după ce a cucerit numeroase medalii la competițiile internaționale la judo.

Recent sportivul a devenit campion la Cupa Europeană Open din Praga. La fel, judocanul a urcat pe treapta a treia a podiumului la Grand Prix-ul din Antalya, Turcia. El a avut o prestație impecabilă la aceste competiții învingându-și majoritatea adversarilor prin procedeul "ippon" (Punct obținut la judo prin imobilizarea adversarului la sol timp de cel puțin 20 de secunde sau prin abandon în urma unei strangulări sau a poziției cheie la braț).

Dorin Goțonoagă spune că sportul de performanță a sădit în el, încă de când era copil, disciplina. A renunțat la multe activități în favoarea acestuia, dar nu regretă acest fapt.

"Am început să practic judo la vârsta de opt ani în orașul meu natal Hâncești. Acolo este o școală de judo unde sunt antrenori frații gemeni Ilie și Mihai Buiuc. Părinții mei și-au dorit foarte mult ca eu să devin sportiv. Tatăl meu a practicat judo în copilărie și a dorit ca unul din feciorii săi să practice acest gen de sport”.

 

Când era mic mai chiulea de la antrenamentele din sala de judo și mergea să joace fotbal cu prietenii pentru că, spune el, acest sport era mai aproape de sufletul lui. Tatăl său a fost cel care a insistat să nu renunțe la judo.

"De la început, nu îmi plăcea judo. Preferam fotbalul. Îmi plăcea să privesc fotbal, să joc fotbal. Pasiunea mea era pentru acest gen de sport. Tatăl meu s-a ținut de mine. A vrut foarte mult să practic acest gen de sport ".

Munca depusă de-a lungul anilor a început să dea roade la nivel internațional în 2015. Atunci sportivul a luat medalia de bronz la Campionatul European de juniori în Oberwart, Austria.

2016 a fost un an mai puțin reușit din punct de vedere al performanței sportive pentru Dorin deoarece nu a reușit să urce pe niciun podium la competițiile internaționale. În schimb, în 2017 sportivul moldovean a luat medalia de bronz la Grand Prix-ul din Dusseldorf, Germania.

A urmat locul cinci la Universiadă Mondiala din Taipei, Taiwan, iar ulterior a cucerit aurul la Campionatul European U23 din Podgorica, Muntenegru.

Și acest an a început promițător pentru Goțonoagă. Acesta a urcat pe prima treaptă a podiumului la Cupa Europeană Open din Praga, Cehia, ulterior a luat medalia de bronz la Grand Prix-ul din Antalya, Turcia.

"Este dificil să obții astfel de medalii la aceaste competiții pentru că participă cei mai buni sportivi din întreaga lume. Ca să ei medalia de aur, trebuie să muncești foarte mult".

Visul sportivului este să ajungă în anul 2020 la Jocurile Olimpice din Tokyo, Japonia. El este unul dintre judocanii din țara noastră care are cele mai mari șanse să se califice, întrucât se află în primii 40 judocani din lume.

"Acum mă aflu pe locul 40, însă la jocurile olimpice se califică primii 32. În acest moment nu sunt în acest top. Însă am toate șansele pentru că până în 2020 mai sunt multe competiții".

De-a lungul carierei sportive judocanul a avut numeroase accidentări. Cel mai grav a fost un traumatism la umăr, cu care s-a ales în timpul unei competiții internaționale. Atunci medicii erau sceptici în privința revenirii lui Dorin în sport, întrucât era vorba de o intervenție chirurgicală complicată.

"Cu cinci ani în urmă am fost accidentat la umăr, unde am suferit intervenții chirurgicale și credeam că nu voi mai reveni în sport. Au fost traumatisme grave. Clubul sportiv "Petrocub" din care fac parte m-a susținut financiar ca să fiu operat la umăr. A fost o intervenție costisitoare, iar părinții mei nu dispuneau de acești bani în acel moment. Asta m-a făcut să practic sportul în continuare".

Dorin nu a neglijat niciodată studiile.

"Pe lângă faptul că practic judo, mai merg și la facultate. Îmi fac studiile la USM la facultatea de Științe Economice. Pe lângă faptul că faci, practicând un gen de sport pe viitor poți deveni un antrenor, dacă ai fost bun în această ramură a sportului".

Cu toate că Moldova nu îi oferă mari posibilități de dezvoltare, Goțonoagă nu s-a gândit niciodată să plece în altă țară pentru a o reprezenta la competițiile internaționale. Sportivul spune că cea mai mare satisfacție o are atunci când urcă pe podium și cântă imnul Republicii Moldova.

"Sportivii moldoveni câștigă mult mai puțini bani decât cei din alte țări. Totuși consider că dacă faci performanță poți câștiga bani din sport. Bani care îți acoperă toate cheltuielile pe care le ai", a menționat judocanul.

Dorin spune că viața unui sportiv este destul de grea, dar și frumoasă. El a reușit să vadă peste 20 de țări de pe toate continentele datorită competițiilor și cantonamentelor la care a participat.

"Viața de sportiv nu este una monotonă mai ales dacă îți place să practici acest spor. Pe lângă faptul că petreci multe ore în sala de antrenament, un avantaj foarte mare pentru sportivi este că mergem în diferite țări. La vârsta de 22 de ani pe care îi am călătorit în foarte multe țări din întreaga lume, pe toate continentele", afirmă sportivul.

 

Dorin Goțonoagă și alți șase judocani se află în acest moment în Tel Aviv, Israel unde în perioada 26-28 aprilie vor participa la Campionatul European la Judo printre seniori. La europenele de la Tel-Aviv vor participa aproximativ 400 de judocani din 44 de țări. Acesta va fi ultimul turneu de anvergură înaintea calificărilor la Jocurile Olimpice din 2020.

SportRepublica MoldovaȘtirivisJocurile OlimpiceDorin Goțonoagă