Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Locuitorii Capitalei, în pericol: Mai multe mansarde se află în stare deplorabilă

O poveste oribilă sau predicție reală - mansardele din Chișinău se vor risipi sau vor distruge întregul bloc pe care se află.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 iul — Sputnik. Acum câțiva ani, în Capitală a pornit moda construcției mansardelor. Inițial aceasta era un know-how, care treptat a devenit un dezastru.

Noi reguli de la Cadastru: Îi vizează pe cei care vând case și terenuri

Mansardele au fost „ridicate" pe acoperișurile mai multor blocuri din toate sectoarele Chișinăului. Există chiar mansarde cu două etaje, care „încoronează" acoperișurile „hrușciovcilor" (primele construcții de pe timpul fostei Uniuni Sovietice, care au „termen de expirare" oficial).

Aceste blocuri au supraviețuit cel mai puternic cutremur de la mijlocul secolului trecut. Există o opinie conform căreia mansardele reduc șansele ca aceste case să supraviețuiască unor noi cutrremure.

Recent, pe rețelele de socializare au apărut imagini ale mansardelor ce se află într-o stare deplorabilă. Pe una din imagini apare o casă de pe strada Braniștii 17. Blocul este situat aproape de parcul „Boris Glavan" din sectorul Râșcani al Capitalei.

„Acestea sunt rezultatele guvernării lui Chirtoacă. Acesta nu e sfârșitul. Abandonați mansardele până când nu este prea târziu. Sunt toate la fel! Vă spun cu siguranță!", a scris un internaut pe pagina sa de Facebook.

Într-adevăr, autorizațiile de construcție a unor blocuri de apartamente cu mansardă, relativ ieftine, au fost emise în perioada când Dorin Chirtoacă deținea funcția de primar general. Fiecare caz trebuie studiat separat. Cu toate acestea, per general, previziunile sunt sumbre.

„Proprietarii mansardelor riscă să se trezească sub ruinele propriilor apartamente. Aceste construcții măresc greutatea asupra structurii principale a clădirii și astfel scade nivelul stabilității, structura devine vulnerabilă", a declarat Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologie și Seismologie.

Mafia imobiliarelor: În Moldova crește numărul investitorilor înșelați

Experții le recomandă cetățenilor, atunci când aleg o casă nouă, să verifice cu atenție împreună cu un arhitector toate documentele de proiect și să nu cadă în ispita prețurilor mici (cu care sunt de obicei vândute apartamentele de pe acoperișurile blocurilor).

În Chișinău există aproximativ 30 de mansarde neterminate, care au fost ridicate pe acoperișurile mai multor clădiri vechi. Potrivit șefului șeful Direcţiei Generale Locativ Comunale şi Amenajare, Ghenadie Dubița, aceste mansarde sunt în diferite stadii de finalizare. În unele cazuri, construcția este finalizată, dar documentele relevante nu au fost încă obținute. În alte cazuri, companiile de construcții s-au împotmolit în ședințe de judecată și nu au finisat construcția.

„În unele cazuri, companiile de construcții au efectuat lucrări care nu corespund standardelor, deoarece nu au folosit materialele prevăzute în proiect, iar în alte cazuri — materialele de calitate au fost înlocuite cu materiale de calitate proastă", a explicat șeful Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, Ghenadie Dubița.

O clădire prăbușită și incendii: Iată ce a lăsat în urmă un cutremur la Orhei - Video

Dubița mai a menționat că responsabil de starea tehnică a mansardelor date în folosință se face administratorul clădirii, SEL-urile, Asociația chiriașilor sau cooperativele. Pentru calitatea lucrărilor este responsabilă doar firma de construcție.

„Dacă lucrările sunt finalizate și acceptate de comisia respectivă, edificiul îndeplinește toate cerințele și standardele de construcție", a menționat oficialul.

Ghenadie Dubița consideră că, doar în urma unei expertize tehnice se poate de stabilit gradul de pericol al unor mansarde. De asemenea, interlocutorul a menționat că Primăria poate efectua o astfel de expertiză, însă intervine numai în cele mai grave cazuri.