Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Codul Penal, modificat: Iată principalele schimbări aduse legii

Deputații moldoveni au aprobat proiectul de modificare a Codului Penal al Republicii Moldova. Astfel, determinarea sau înlesnirea suicidului unei persoane va fi pedepsită cu până la 12 ani de pușcărie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 iul — Sputnik. Determinarea sau înlesnirea intenționată a sinuciderii unei persoane, inclusiv prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice, soldată cu sinuciderea, se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 5 ani. Parlamentul a votat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare din 13 iulie curent, modificarea și completarea Codului penal al Republicii Moldova.

”Potrivit proiectului, determinarea sau înlesnirea intenționată a sinuciderii cu bună ştiinţă asupra unui minor sau asupra unei persoane care se află într-o dependenţă materială faţă de făptuitor se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 9 ani. Totodată, dacă acțiunile vor fi săvârșite asupra unei persoane minore în vârstă de până la 14 ani sau asupra a două sau mai multor persoane se va pedepsi cu închisoare de la 9 la 12 ani”, informează serviciul de presă al Legislativului printr-un comunicat.

Codul Muncii va fi modificat. Vezi ce a decis Parlamentul

Autorii propun completarea cu un nou articol prin care justificarea publică a sinuciderii, adică distribuirea sau punerea în alt mod la dispoziţia publicului a unui mesaj despre recunoaşterea sinuciderii ca fiind justă, care este susţinută sau demnă de urmat, se va pedepsi cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 4 ani.

De asemenea, tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat, mutilarea sau moartea acestora, va fi pedepsită cu amendă în mărime de la 25 000 lei la 37 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.  În cazul în care fapta va fi săvârșită în public, în prezența minorilor sau prin metode sadice, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 37 500 la 67 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Parlamentul a decis: Mai mulți șoferi vor rămâne fără permise de conducere — detalii>>>

O altă modificare ține de înăsprirea pedepsei pentru transmiterea ilegală a unor obiecte sau substanțe interzise persoanelor aflate după gratii. Cei care vor încălca legea vor fi pedepsiți cu o amendă de la 25 la 30 de mii de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 80 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la 6 luni. Transmiterea tăinuită a băuturilor alcoolice în penitenciare, a drogurilor sau a etnobotanicelor va fi pedepsită cu o amendă de la 37 500 la 50 de mii de lei sau cu închisoare de la 2 la 4 ani. În cazul transmiterii tăinuite a armelor, substanțelor explozibile, toxice, incendiare sau radioactive, vinovații vor fi pedepsiți cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Proiectul urmează să fie supus dezbaterilor în Legislativ și votat în lectură finală.