Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum să începi o afacere: Și șomerii vor putea face asta - Video

Din 2019, viața multor șomeri se va schimba spre bine. Ei vor putea să-și deschidă o afacere sau să-și găsească mai ușor un loc de muncă.
Sputnik

Șomerii vor putea solicita granturi pentru deschiderea afacerilor, din 2019. Este una dintre măsurile de stopare a emigrației moldovenilor, aprobate de autorități. Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", la care au participat Ana Gherganova, șefa Direcției Politici Ocupaționale a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale și Vasile Vulpe, șeful Direcției Politici Economice și Mediul de Afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Din 2019, viața multor șomeri se va schimba spre bine. Ei vor putea fie să-și deschidă o afacere, fie să-și găsească mai ușor un loc de muncă.

"Din 2019, angajatorii vor primi subvenții dacă vor angaja persoane care nu reușesc să-și găsească un loc de muncă. Statul va susține financiar și întreprinderile din zona rurală dispuse să ofere șomerilor locuri de muncă. De asemenea, vor fi compensate cheltuielile pe care le vor suporta angajatorii pentru stagierea tinerilor specialiști, fără experiență de muncă", a precizat Ana Gherganova, șefa Direcției Politici Ocupaționale a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

Subvenții vor primi și investitorii care vor crea, cel puțin, 100 de locuri de muncă. În aceste condiții, statul va aloca, pentru fiecare angajat, câte 40 de mii de lei. 

"Locurile de muncă le deschid investitorii. Autoritățile trebuie însă să le creeze condiții adecvate de activitate,  care să le permită să-și dezvolte afacerea, să exporte, să  angajeze mai mulți oameni. Iar aceste condiții nu pot fi create peste noapte. De exemplu, șase ani  ne-a luat ca să reducem numărul organelor de control de la 40 la 13, și numărul actelor permisive  de la 400 la 150. Și în acest răstimp, ne-am confruntat cu rezistență din partea mai multor autorități", a precizat Vasile Vulpe, șeful Direcției Politici Economice și Mediul de Afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Până în prezent, în cadrul Zonelor Economice Libere au fost create 12 mii locuri de muncă. Încă 10.000 vor fi deschise în perioada 2018-2019.

Mai multe despre cauzele emigrării moldovenilor și măsurile întreprinse pentru stoparea fenomenului aflați din interviul video atașat.

 

Autor: Maria Dimineț