Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Istorii uitate: Computerul moldovenesc care a provocat o adevărată revoluție

Un calculator personal inventat la Chișinău a produs o adevărată revoluție tehnologică în URSS
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 iulie — Sputnik, Octavian Racu. În anul 1986, la Chișinău apărea primul computer de producție locală, care reușise să devină cel mai performant model din URSS și chiar concura cu cele din Occident. Era vorba de Vector-06C, construit de doi tineri ingineri — Donat Temirazov și Alexandr Sokolov. Mai târziu, computerul moldovenesc intră în producție în masă în întreaga Uniune.

Construit la bucătărie

Istoria celor doi tineri care au pus pe picioare un computer care a revoluționat Uniunea Sovietică a fost deschisă într-un articol din Komsomolskaia Pravda din 2005. Cei doi tineri, angajați ai uzinei Sciotmaș, au făcut cunoștință datorită unui amic comun — A. Pokladov, la ospătăria întreprinderii. Ideea construcției unui computer i-a venit în minte lui Donat, care a prezentat o schemă a mașinii, Sokolov urmând să-l asambleze și să elaboreze un soft pentru funcționarea lui. Zis și făcut. Cei doi s-au pus pe treabă și în timpul unui concediu de o săptămână, ascunși la bucătărie, rezervându-și doar trei ore pentru somn. Sokolov a reușit să realizeze o adevărată minune cu ciocanul de lipit, de care puteau cu adevărat să se mândrească. Acum nu le rămânea decât să propună computerul pentru o producție în masă, însă nu a fost să fie. Foarte repede entuziasmul s-a transformat într-o dezamăgire. Conducerea întreprinderii unde erau angajați tinerii, s-a arătat sceptică față de noua tehnică și a respins toate tentativele de a propune lansarea unei producții în masă. Cu toate acestea, Donat și Alexandr nu s-au lăsat bătuți.

Vectorul moldovenesc ajunge în marea industrie sovietică

Norocul le-a surâs după ce computerul a ajuns la cea de-a 33 expoziție unională a tehnicii radio, la care era prezent și ministrul industriei comunicațiilor din URSS, Vladimir Kurochkin. Delegația a trecut pe alături, fără a acorda prea mare atenție proiectului băieților de la Chișinău, așa cum se întâmplă deseori la evenimentele de acest gen. Donat s-a dovedit a fi mai insistent: s-a pus pe capul unui adjunct al ministrului, astfel încât a reușit, în cele din urmă, să-l convingă să arunce o privire peste construcția chișinăuienilor. Înalții funcționari au decis să acorde câteva minute "ciudatei invenții", iar cele câteva minute s-au transformat în ore. Oficialii au fost entuziasmați la maxim de performanța computerului. În scurt timp, de la Moscova a venit ordin de lansare în serie a noului computer.

Începând cu anul 1987, Vector este produs la uzinele Sciotmaș și Vector de la Chișinău și în alte întreprinderi de apărare din URSS din Astrahan, Kirov, Voljsk și Minsk. Apariția noului model a stimulat elaborarea mai multor programe, jocuri, redactori de text, fiind recunoscut drept cel mai performant computer personal din Uniunea Sovietică. Importantul lui avantaj consta nu doar în caracteristicile tehnice, dar și în costul scăzut de producție și ușurința cu care putea fi utilizat de simpli utilizatori, comparativ cu alte modele sovietice. Anume datorită lui Vector mulți cetățeni sovietici au descoperit lumea computerelor.

„A fost primul computer în casa noastră"

De computerul Vector își amintește administratorul de sistem, Sergiu Badan, care a făcut cunoștință cu tehnica de calcul datorită tatălui său.

"Vector a fost primul computer din casa noastră. Îl cumpărase tata pentru lucru, învățase de sine stătător limbajul Basic si-si făcuse un program pentru geodezie. Probabil că a fost primul geodezist din Moldova care folosea asemenea metoda de lucru. El făcea măsurările pe teren, apoi fratele mai mare, în clasa a treia sau a patra le introducea în computer pentru procesare, astfel câștigându-și propriii bani. Acum asta s-ar chema exploatarea muncii copiilor, dar atunci doream si eu sa pot lucra așa", a povestit Sergiu Badan agenției Sputnik Moldova-România.

Datorită capacității sale grafice, computerul a reușit să depășească ca performanță chiar și modelele occidentale. Acesta avea o memorie operativă de 64 KiB RAM, iar până la 32 KiB putea fi folosită ca memorie video (pentru acea perioadă era destul de mult). Computerul nu avea un purtător de date, programele sau jocurile erau încărcate de pe o casetă simplă de magnetofon, care putea stoca 512 Kb de date.

Dacă computerele produse în Vest, compatibile cu IBM și dotate cu adapterul grafic CGA, cu o memorie video de 16 Kb, suportau patru culori simultan din cele trei palete la o rezoluție medie de 320x200, atunci Vector suporta trei moduri: 256×256 pixeli, 16 culori afișate simultan dintr-o paletă de 256; 512×256 pixeli, 4 culori afișate simultan dintr-o paletă de 256 culori; 256×256 sau 512×256 monochrome (memory saving mode), fapt care permite crearea unei imagini grafice de înaltă calitate.

Vector a devenit foarte popular în special printre amatorii de jocuri, unele dintre care erau create special pentru el.

"Dar cel mai mult îmi plăceau jocurile. Poate ca-i sindromul bobocului, dar nu mi-a plăcut niciun joc mai mult decât jocurile pentru Vector. Erau stocate pe casete audio, casetofonul scotea un sunet ca la vechile modeme. Dura vreo trei minute să se încarce un joc, noi stăteam și număram pătrățelele care se încărcau pe ecran și arătau progresul, și așteptam cu nerăbdare să se încarce mai repede. "Pacman" avea două rânduri și jumătate, jocul cu avionul — trei și ceva. Acum mai încarc din când în când câte un joc într-un program de emulare, și îmi aduc aminte de copilărie. E adevărat că nu-s aceleași senzații, lipsește mirosul de plastic supraîncălzit și atmosfera aceea când toți frații eram împreună, ne rânduiam la joc și comentam, iar mama ne chema la masă și noi nu voiam să mâncam", își amintește Sergiu.

În anul 1989, autorii Vectorului au prezentat un model perfecționat — Vector-06C.03, la cea de-a 34 expoziție a amatorilor radio. Acesta deja putea lucra cu dischete și RAM disk.

Odată cu destrămarea URSS, disoluția industriei sovietice și apariția pe piață a producției occidentale, modelul computerului Vector nu a mai fost dezvoltat, rămânând doar o istorie.