Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Află cum poate fi prevenit cancerul mamar

Aproape 900 de femei din Republica Moldova dezvoltă anual cancer la sân, susțin specialiștii. Aproximativ 10 la sută dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii.
Sputnik
Află cum poate fi prevenit cancerul mamar

Pe parcursul anilor, metodele de tratament și diagnosticare pentru cancerul mamar au evoluat nu doar în Europa sau Statele Unite, dar și în Republica Moldova. Afirmația aparține medicului mamolog din cadrul Institutului Oncologic Valentina Chistruga și a fost făcută în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal".

"Dacă facem o statistică prin metoda comparativă, în țările europene depistarea precoce în cazul cancerului glandei mamare constituie 60%. În Republica Moldova, cu regret, această cifră constituie doar 10%. Totul începe de la atitudinea femeilor. Este vorba despre autoexaminarea sânilor care trebuie practicată cu regularitate. Chiar și o doamnă fără studii medicale o să observe schimbări care potențial pot apărea în glandele mamare.

În primul rând, trebuie să ne examinăm în fața oglinzii și să observăm dacă există careva diferențe dintre forma glandelor mamare, adică partea stângă și partea dreaptă. La fel, prin palparea efectuată cu regularitate femeia poate observa apariția unui nodul. Noi îndemnăm femeile să nu le fie teamă, fiindcă nu orice nodul este un cancer sau o stare precanceroasă. Există multe forme de maladii benigne, unele se tratează medicamentos, altele prin metode chirurgicale, dar prin care evităm apariția cancerului.

Educația sanitară este foarte importantă. Noi trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, iar medicul intervine doar în următoarele etape. Cu regret în ritmul nostru de viață  predomină multe griji, însă mai puțin cele care se referă la sănătate", relatează medicul mamolog.

Totodată, Valentina Chistruga îndeamnă populația de vârsta tânără să acorde mai multă atenție părinților cu vârsta înaintată. Lipsa de comunicare este una din cauzele care conduce la o adresabilitate tardivă.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș