Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul periculos: Case din Capitală care ar putea fi înghițite de pământ

Nu orice teren poate fi bun pentru construcții - pare un adevăr banal, de care uită însă cei ce se văd cu o bucată de pământ în proprietate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 iul — Sputnik. Nimeni nu dorește să-și construiască "castele pe nisip", nici la propriu, nici la figurat. Însă oamenii uită că, în afară de "nisip", mai există alunecări de teren și alți factori care pot face ca terenul să fie nepotrivit pentru înălțarea unor construcții.

Și dacă o zonă relativ problematică ar putea suporta construcția a aproximativ 10 case particulare, edificarea acolo a unor întregi cartiere nu este nici pe departe lipsită de riscuri.
Directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, i-a relatat reporterului Sputnik despre situațiile când în suburbiile orașului sunt repartizate terenuri pentru crearea unor întovărășiri pomicole, pe vechi pante cunoscute ca fiind predispuse la alunecări de teren. Adică acolo unde cu vreo mie de ani în urmă au fost alunecări de teren, iar apoi straturile de pământ s-au stabilizat.

Chișinăul subteran — mit sau realitate? Catacombe, galerii, tuneluri necunoscute>>>

"Treptat însă aceste așa-zise sate de vacanță se transformă în cartiere suburbane în toată legea. În acest caz, avem dea-face cu un factor de risc suplimentar — din cauza activităților vitale ale oamenilor au loc acumulări de apă în aceste pante", a menționat Nicoară.

N-o să vă vină să credeți: În Chișinău mașinile intră în pământ, chiar în buricul târgului

Potrivit expertului, anterior, 70-80 la sută dintre terenurile din preajma Chișinăului, acordate în acest scop, se află anume pe astfel de pante stabilizate.

"Pe timpul Uniunii Sovietice, în acele locuri erau cultivate doar legume și fructe. Apoi aceste pământuri au fost repartizate întovărășirilor pomicole. Însă oamenii noștri nu s-au limitat la niște construcții ușoare, ei doresc să trăiască în case mari, bine amenajate. În aceste cazuri de care vorbim, când au loc lucrări de construcție masive, presiunea pe acele terenuri, care sunt doar relativ stabile, crește substanțial", a subliniat Nicoară.

Lumina de la capătul tunelului: Noi detalii în cazul tragediei din Criuleni>>>

El a amintit că, dacă vorbim de landșaft, Chișinăul este situat la margine codrilor, iar terenul acolo este în cea mai mare parte predispus la alunecări de teren. De aceea, specialiștii recomandă să cântărim de o sută de ori înainte de a da preferință unui tern sau altul pentru construcție.