Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cinci alimente „dăunătoare" care sunt, de fapt, bune pentru sănătate

Exită o tendinţă, bazată uneori mai mult pe concepţii false decât pe cercetări reale, de a clasifica alimentele în „bune" și „rele". Însă multe alimente nu pot fi privite în „alb şi negru". Ele pot face parte dintr-o alimentaţie adecvată atunci când sunt consumate cu moderaţie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 iul — Sputnik Următoarele produse, prezentate de treehugger.com, pot avea o reputaţie proastă în ochii unora, însă merită o reconsiderare din mai multe motive.

1. Cartofii albi

Considerată mult timp o hrană bogată în amidon, cu o valoare nutritivă scăzută, cartofii albi sunt, de fapt, destul de sănătoși. Au cel mai mare indice glicemic, în timp ce cartofii roșii și noi au un indice moderat. Atunci când cartofii fierți sunt consumați reci, indicele glicemic scade; în această formă au o cantitate mare de amidon, care este bun pentru intestin.

Piață

„Un cartof alb mediu coapt, cu coajă, furnizează de două ori mai mult potasiu decât o banană (952 mg, o cincime din doza zilnică), precum şi fibre (4 g), proteine (4,5 g), vitamina C, vitaminele B, calciu și magneziu. Toate acestea doar cu 164 de calorii", scrie theglobeandmail.com. 

2. Oule

S-a spus că ouăle nu sunt recomandabile pentru că au un nivel ridicat de colesterol, dar gălbenușurile sunt pline de substanțe nutritive.

„Colina (nutrient din gălbenușul de ou) luptă împotriva grăsimii ce se depune pe burtă şi favorizează activitatea celulară, ajută funcția hepatică, precum şi transportul nutrienților în organism", potrivit eatthis.com.

3. Pastele

Chiar și pastele albe pot face parte dintr-o alimentaţie sănătoasă. Dieteticianul Leslie Beck a declarat pentru publicaţia Globe and Mail că „în mod surprinzător, pastele albe făcute din făină grişată au un indice glicemic mai mic" și că „o porţie de paste cu sos de tomate este o sursă excelentă de licopen, un antioxidant care se crede că protejează organismul de boli de inimă şi de anumite tipuri de cancer".

Desigur, aceasta nu înseamnă că trebuie să începeţi să mâncaţi paste de două ori pe zi, dar, consumate cu moderaţie, împreună cu alte surse de proteine şi cu legume, nu pot dăuna. De asemenea, este o modalitate excelentă de a mânca într-un stil vegetarian și de a prepara rapid o mâncare făcută în casă.

4. Nucile

Altă dată nucile nu erau recomandate pentru nivelurile ridicate de grăsimi saturate, dar, ulterior, un număr de dieteticieni și cercetători și-au schimbat poziția cu privire la grăsimile saturate, spunând că nu există dovezi suficiente care să arate legătura dintre aceste grăsimi şi bolile de inimă. În plus, este inadecvat să elimini o categorie întreagă de alimente care, pe de altă parte, are multe efecte benefice.

„Deşi nucile și semințele conțin unele grăsimi saturate, ele sunt, de asemenea, pline de substanțe nutritive, de la fibre benefice, grăsimi mono-nesaturate, omega-3, magneziu şi calciu necesar pentru oase și fier energizant", scrie nutriționistul Lisa Mosokvitz din New York.

5. Ciocolata

Ciocolata neagră (însă nu batoanele de ciocolată super-procesate, cu zahăr excesiv, de lângă casele de marcat) este bogată în flavonoide, antioxidanți care reduc stresul şi luptă împotriva depunerii de grăsime. După cum au dezvăluit studii recente, consumul frecvent de ciocolată neagră îmbunătăţeşte performanța cognitivă; cu alte cuvinte, te face mai inteligent. În acest sens este recomandabilă ciocolată neagră care are cel puțin 74% cacao.