Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dina Zaiaț: Visul meu este ca în bucătăria mea să nu mai existe plastic

O tânără din Moldova a decis să renunțe treptat la plastic și să-i inspire și pe alții să facă același lucru.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 iulie — Sputnik. Plasticul este tot mai prezent în viața noastră. Se află peste tot. Îl poți observa cu ușurință acasă, la birou sau acolo unde mergi să-ți petreci vacanța. Cert este că de puține ori ne gândim că acest material ne distruge planeta, ca urmare a poluării solului și a apei.

Studiu: Cât plastic consumăm de fiecare dată când mâncăm

Obiectele din plastic care sunt cel mai des folosite de noi sunt sacoșele. Cumpărăm câte una de fiecare dată când mergem la magazin fără să conștientizăm ce consecințe pot avea acestea asupra mediului. Dacă mergem la cumpărături de 4 ori pe săptămână și presupunem că, de fiecare dată, am cumpăra o singură pungă de plastic, rezultă că anual achiziționăm 200 de astfel de pungi.

O tânără din Moldova a hotărât să-și schimbe viața și să renunțe la plastic pas cu pas. Adevărul este că puțini sunt moldovenii care aleg să trăiască astfel, mai ales că nu e așa ușor cum pare la prima vedere și nici ieftin nu este.

Dina Zaiaț își găsește motivația în copii ei. Ea își dorește ca ei să crească într-un mediu verde. Ea îi inspiră și pe alții. Aceasta a creat o pagină pe Facebook unde își împărtășește din experiențele ei cu internauții.

"Visul meu e ca într-o zi bucătăria mea să fie #zeroplastic. Pas cu pas, învăț să cumpăr mâncare împachetată în hârtie sau dacă este posibil fără cutie în general. Alternative multe nu sunt", a scris Dina pe pagina "No Plastic Moldova".

 

Tânăra crede că mai avem multe de învățat de la europeni la acest capitol.

"Așa numitele "BULK shop", adică magazine specializate cu secțiune de vrac (magazine eco foarte populare în Europa) la noi lipsesc. Piața și târgurile ECO sunt deocamdată unica soluție, pentru mine cel puțin", a mai scris Dina pe pagina de Facebook.

În scurt timp, vesela de unică folosință va fi doar o amintire
La nivel global, datele sunt îngrijorătoare. 500 de miliarde de pungi de plastic sunt folosite în fiecare an, fapt ce reprezintă un real pericol pentru mediu şi pentru omenire.

Specialiștii spun că cea mai mare parte a pungilor ajung la gunoi, iar odată ajunse acolo sunt luate de vânt și duse în natură. Plasticul nu dispare niciodată, iar după ce se fragmentează în mii de bucăți, este înghițit de păsări și viețuitoare. Așa se întâmplă că cel puțin un milion de păsări şi 100.000 de viețuitoare marine mor anual din cauza plasticului.