CHIȘINĂU, 5 iulie — Sputnik. 40 de tineri mândri de identitatea lor romă s-au întrunit la Chișinău, în cadrul unei Conferințe, la care discută despre accesul la educație și cultură a copiilor de etnie romă, dar și despre alte practici care vin să abordeze subiecte cum ar fi: abandonul școlar, discriminarea, posibilitatea de a se implica în diverse proiecte educaționale de dezvoltare, dar și cum pot beneficia aceștia de anumite burse academice.
Startul evenimentului a fost dat prin discursul de deschidere a directorului executiv al Fondului de Educație pentru Romi din Ungaria, Nadir Redzepi, și al managerului de proiect al Fundaţiei „Comemorare, Responsabilitate şi Viitor" din Germania, Olga Daitche.
Conferința Anuală a Beneficiarilor Programului de Burse în Drept și Științe Umaniste va dura două zile și include mai multe activități, precum prezentări și discuții, discursuri inspiraționale, exerciții de team-building și paneluri de discuții. De asemenea, participanții au posibilitatea să dezvolte relații profesionale și interpersonale.
Natalia Duminică, coordonatoarea Naţională pentru Programul de Burse Universitare în Drept şi Ştiinţe Umaniste al Fondului de Educaţie pentru Romi, a declarat pentru Sputnik Moldova că astfel de conferințe sunt organizate în fiecare an, atât pentru bursierii anului curent, cât și pentru bursierii anilor precedenți și sunt axate pe dezvoltarea abilităților, pe mobilitate, schimburi de experiență și pe dezvoltarea unor noi inițiative și colaborări în viitor.
Din 2004, de când FER-ul și-a început activitatea în Moldova, numărul studenților romi care termină studiile superioare a crescut. În țara noastră, 128 de tineri au beneficiat de burse în cadrul programului.