Scriitoarea și profesoara Veronica Pârlea-Conovali a explicat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal de ce este necesară revenirea la obligativitatea purtării uniformei şcolare în instituțiile de învățământ din țară și ce efect are acestea asupra educării și responsabilizării tinerelor generații.
"În primul rând, lumea nu cunoaște istoria. Din cele mai vechi timpuri, când a apărut școala și învățământul, elevii au purtat uniforma școlară. Eu personal am făcut un studiu legat de uniforma școlară în care am intervievat foști elevi care au depășit vârsta de 100 de ani. Absolut toți au afirmat că uniforma școlară îi oferă un statut elevului și îl disciplinează. Noi, profesorii suntem martorii problemelor care s-au răspândit în societate. De când a apărut acest liberalism în școli, elevii nu se îmbracă corespunzător vârstei, fetele vin îmbrăcate indecent, cu coafuri și machiaj strident, iar băieții nu delimitează ținuta cu care se vine la școală și cea de club. Evident că în aceste situații profesorii le fac observații elevilor, iar aceștia le zic părinților, care nu reacționează corect, generând contradicții. În perioada sovietică părinții nu se implicau în regulile școlii. Faptul că părinții sunt implicați prea mult în acest sistem generează multe probleme", spune pedagogul.
Veronica Pârlea-Conovali consideră că uniforma școlară nu este mai costisitoare decât hainele pe care le poartă copilul pe tot parcursul anului.
"Eu personal am avut trei uniforme școlare și le păstrez până acum. Ele îmi provoacă amintiri extraordinare despre școală, profesori și copilărie. Regret că timpul a trecut atât de rapid", povestește ea.
Autor: Cristina Baș